Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Overige > EMDR voor post traumatische stress

EMDR voor post traumatische stress

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een vrij moderne methode om gevolgen van vooral acute stress mee te behandelen, zoals het post traumatish stress syndroom. EMDR is een jonge therapie en er zal nog veel onderzoek na gedaan moeten worden om duidelijk te krijgen wat de sterkte en de zwakte van de therapie is. Het prototype van EMDR werd in 1989 beschreven door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. De methode berust op het opwekken van bepaalde oogbewegingen, die horizontale saccades genoemd worden. Deze ontstaan bij het volgen met de ogen van een vinger van de therapeut.


 

Er zijn vrij veel wetenschappelijke gegevens uit klinische studies die de waarde van EMDR bij post traumatische stress stoornissen ondersteunen, ook bij kinderen.[1] [2]. Grappig is dat EMDR in een studie waar deze techniek vergeleken werd met Prozac bij post traumatische stress stoornissen duidelijk beter werkzaam was! [3]

Werking

De neurofysiologische werking van de oogbewegingen is onduidelijk. Maar wat wel duidelijk is, is dat door de specifieke aard ervan dat de interactie tussen de functies van linker en rechter hersenhelft toeneemt. Men noemt dat interhemisferische coherentie. [4] Hierdoor worden bepaalde aspecten van het geheugen gestimuleerd, het zogenaamde episodisch geheugen. [5] [6] In het episodisch geheugen worden zaken als tijd, plaats en andere contextuele aspecten van gebeurtenissen opgeslagen. Ook worden emotionele betekenissen van een situatie in het verleden opgeslagen in het episodisch geheugen. 

Er zijn theraputen die combineren mindfulness met EMDR, met interessante resultaten. [7].

Of deze EMDR op afstand werkt, moet u zelf ontdekken!


 

Beoordeling

In de handen van psychologen, hypnotherapeuten of artsen lijkt deze methode zinvol voor de behandeling van post traumatische stress stoornissen en angststoornissen. Let wel altijd op of je bij een gekwalificeerde therapeut komt, niet en die EMDR geleerd heeft in 5 minuten….

Referentie

[1] Högberg G, Pagani M, Sundin O, Soares J, Aberg-Wistedt A, Tärnell B, Hällström T. | On treatment with eye movement desensitization and reprocessing of chronic post-traumatic stress disorder in public transportation workers--a randomized controlled trial. | Nord J Psychiatry. | 2007;61(1):54-61.

[2] Ahmad A, Larsson B, Sundelin-Wahlsten V. | EMDR treatment for children with PTSD: results of a randomized controlled trial. | Nord J Psychiatry. | 2007;61(5):349-54.

[3] van der Kolk BA, Spinazzola J, Blaustein ME, Hopper JW, Hopper EK, Korn DL, Simpson WB. | A randomized clinical trial of eye movement desensitization and reprocessing (EMDR), fluoxetine, and pill placebo in the treatment of posttraumatic stress disorder: treatment effects and long-term maintenance. | J Clin Psychiatry. | 2007 Jan;68(1):37-46.

[4] Propper RE, Pierce J, Geisler MW, Christman SD, Bellorado N. | Effect of bilateral eye movements on frontal interhemispheric gamma EEG coherence: implications for EMDR therapy. | J Nerv Ment Dis. | 2007 Sep;195(9):785-8.

[5] Christman SD, Garvey KJ, Propper RE, Phaneuf KA. | Bilateral eye movements enhance the retrieval of episodic memories. | Neuropsychology. | 2003 Apr;17(2):221-9.

[6] Christman SD, Propper RE. | Superior episodic memory is associated with interhemispheric processing. | Neuropsychology. | 2001 Oct;15(4):607-16.

[7] Sun TF, Wu CK, Chiu NM. | Mindfulness meditation training combined with eye movement desensitization and reprocessing in psychotherapy of an elderly patient. | Chang Gung Med J. | 2004 Jun;27(6):464-9.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.