Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Artrose > Bloedzuigers bij artrose van knie en hand!

Bloedzuigers bij artrose van knie en hand!

Bloedzuigers zijn terug. Dat wisten we al voor de behandeling van decubitus wonden en ancdere chronisch ontstekende wonden. Maar nu blijkt uit enkele studies ook dat bloedzuigers ingezet kunnen worden, en met succes, bij de behandeling van artrose van de knie en van de handen!!

In een stude die in 2008 gepubliceerd werd (Assessment of leech therapy for knee osteoarthritis: a randomized study.Acta Orthop. 2008 Apr;79(2):235-43) lezen we:

Leech therapy can reduce symptoms caused by osteoarthritis. Repeated use of the leeches appears to improve the long-term results. We have not determined whether the positive outcome of the leech therapy is caused by active substances released during the leeching, the placebo effect, or the high expectations placed on this unusual treatment form.[1]

Deze studie was dubbelblind (!) en er deden meer dan 100 patienten aan mee.  

Eerdere studies hadden hetzelfde laten zien. [2]

En een andere studie uit hetzelfde jaar gaf aan dat eenmalig bloedzuiger gebruik, ook de pijn en de functiebeperking bij artrose van de vingers positief kan beinvloeden! [3]

Een groen-oranje licht, 2 positieve studies, hoewel die studies niet erg groot zijn. Bijwerkingen zijn eigenlijk niet problematisch, behalve dan de griezelfactor… 

Referentie

[1] Andereya S, Stanzel S, Maus U, Mueller-Rath R, Mumme T, Siebert CH, Stock F, Schneider U. | Assessment of leech therapy for knee osteoarthritis: a randomized study. | Acta Orthop. | 2008 Apr;79(2):235-43. doi: 10.1080/17453670710015030.

[2] Michalsen A, Klotz S, Lüdtke R, Moebus S, Spahn G, Dobos GJ. | Effectiveness of leech therapy in osteoarthritis of the knee: a randomized, controlled trial. | Ann Intern Med. | 2003 Nov 4;139(9):724-30.

[3] Michalsen A, Lüdtke R, Cesur O, Afra D, Musial F, Baecker M, Fink M, Dobos GJ. | Effectiveness of leech therapy in women with symptomatic arthrosis of the first carpometacarpal joint: a randomized controlled trial. | Pain. | 2008 Jul 15;137(2):452-9. doi: 10.1016/j.pain.2008.03.012. Epub 2008 Apr 14.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.