Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Bioactief voedsel: Broccoli!

Bioactief voedsel: Broccoli!

Bioactief voedsel wordt het genoemd, bioactive food. Voedsel dat hoogst waarschijnlijk positieve effecten heeft op de gezondheid en preventief of therapeutisch werkt bij de topkillers hart- en vaatziekten en kanker. Broccoli is daar een bijzonder voorbeeld van.

Overzichtsartikelen, zoals dit artikel uit mei 2008, besteden aandacht aan de relatie tussen bioactief voedsel en verminderen van de kans op kanker. [1] Uiensoorten en broccoli worden vaak genoemd als belangrijke groenten op dit gebied. [2] In broccoli bijvoorbeeld zit een bioactieve stof met de naam sulforaphane. Alleen al over die ene stof zijn meer dan 300 studies te vinden.

In het bijzondere tijdschrift PLoS werd in juli 2008 een heel artikel gewijd aan het werkinsgmechanisme van deze stof uit broccoli bij kanker. [3] De conclusie van dat artikel was:

This study provides, for the first time, experimental evidence obtained in humans to support observational studies that diets rich in cruciferous vegetables may reduce the risk of prostate cancer and other chronic disease. 

Dit soort voedsel is het waard om nader te bestuderen dus! 

Aangezien brocolli in ieder geval veilig is, maar er natuurlijk nooit studies gedaan zullen worden naar de effecten ervan bij kanker patienten, een oranje groen stoplicht. Gebruik brocolli, maar bewijs bij mensen van de positieve werking verwachten we niet.  

Referentie

[1] Stan SD, Kar S, Stoner GD, Singh SV. | Bioactive food components and cancer risk reduction. | J Cell Biochem. | 2008 May 1;104(1):339-56.

[2] Antosiewicz J, Ziolkowski W, Kar S, Powolny AA, Singh SV. | Role of reactive oxygen intermediates in cellular responses to dietary cancer chemopreventive agents. | Planta Med. | 2008 Oct;74(13):1570-9. doi: 10.1055/s-2008-1081307. Epub 2008 Jul 31.

[3] Traka M, Gasper AV, Melchini A, Bacon JR, Needs PW, Frost V, Chantry A, Jones AM, Ortori CA, Barrett DA, Ball RY, Mills RD, Mithen RF. | Broccoli consumption interacts with GSTM1 to perturb oncogenic signalling pathways in the prostate. | PLoS One. | 2008 Jul 2;3(7):e2568. doi: 10.1371/journal.pone.0002568.

Berichten

 1. Ed Woerlee schreef:

  Broccoli zou de overleving van bestaande blaaskanker kunnen verbeteren. Zie PMID 20551305
  Dus…onderzoek is al gedaan!
  Groeten, Ed

 2. Ed Woerlee schreef:

  Heren, enkele studies over groente/fruit/phyto en kanker overleving:
  PMID 27805317 High intake of fruit + vegetables gives 13% better survival in existing prostate cancer.
  PMID 28366183 fruit or vegetable intake in a meta-analysis had no significant effects on breast cancer prognosis.
  PMID 25988580 High cruciferous vegetable intake gives 31-42% less mortality in existing lung cancer.
  PMID 21823116 High intake of cruciferous vegetables gives 59% less prostate cancer progression.
  PMID 20350273 High intake of green leafy vegetables gives 29% less mortality in patients with Non-Hodgkin’s lymphoma. High-intake of citrus fruits gave 27% less mortality in NHL.
  PMID 20551305 Sufficient broccoli gives 57% less mortality in patients with bladder cancer.
  Note: broccoli is rich in vit. C, E, K, B-vitamins, folic acid, calcium, GTF-chromium, sulforaphane, lutein, beta-carotene, zeaxanthin, kaempferol, glucoraphanin, etc. Broccoli may strongly promote detoxification.
  PMID 19190138 Highest plasma carotenoids (average 7 years) gave 33% less recurrences in breast cancer.
  Met vriendelijke groet, Ed Woerlee

 3. Ed Woerlee schreef:

  Heren, nog een toegift:
  PMID 25194935 In melanoma high fruit intake gave 46% better survival; high red meat intake 84% worse.
  PMID 16469411 In lung cancer high intake of fruits gave 19% less chance of dying. High vegetable intake gave 16% less chance, but high intake of potatoes vs relatively low intake gave 51% more deaths.
  Vroendelijke groet, Ed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.