Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Atkins en Middelandse zee dieet

Atkins en Middelandse zee dieet

17 juli 2008 stond het in een van de meest toonaangevende medische tijdschriften, zowel koolhydraatarm als het middelandse zee dieet gaven duidelijke effecten te zien. Mensen vielen gemiddeld meer af met deze dieeten dan met een vet-arm dieet. Het koolhydraat arme dieet zou je het Atkins dieet kunnen noemen.

Mediterranean and low-carbohydrate diets may be effective alternatives to low-fat diets. The more favorable effects on lipids (with the low-carbohydrate diet) and on glycemic control (with the Mediterranean diet) suggest that personal preferences and metabolic considerations might inform individualized tailoring of dietary interventions. [1]

En de mensen bleven ook trouw aan het dieten, zelfs na een en 2 jaar! (The rate of adherence to a study diet was 95.4% at 1 year and 84.6% at 2 years.)

Er deden meer danm 300 dikke mensen mee aan deze lange studie.

Er waren ook andere bevindingen die de zinvolheid van de twee dieten aantoonden, en we geven die bevindingen integraal weer:

The mean weight loss was 2.9 kg for the low-fat group, 4.4 kg for the Mediterranean-diet group, and 4.7 kg for the low-carbohydrate group (P<0.001 for the interaction between diet group and time); among the 272 participants who completed the intervention, the mean weight losses were 3.3 kg, 4.6 kg, and 5.5 kg, respectively.

The relative reduction in the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol was 20% in the low-carbohydrate group and 12% in the low-fat group (P=0.01).

Among the 36 subjects with diabetes, changes in fasting plasma glucose and insulin levels were more favorable among those assigned to the Mediterranean diet than among those assigned to the low-fat diet (P<0.001 for the interaction among diabetes and Mediterranean diet and time with respect to fasting glucose levels).

Dus ook het cholesterol reageerde zelfs iets beter op het koolhydraat-arme dieet. En voor de diabeten bleek het Mediterane dieet het beste te zijn.

Referentie

[1] Shai I, Schwarzfuchs D, Henkin Y, Shahar DR, Witkow S, Greenberg I, Golan R, Fraser D, Bolotin A, Vardi H, Tangi-Rozental O, Zuk-Ramot R, Sarusi B, Brickner D, Schwartz Z, Sheiner E, Marko R, Katorza E, Thiery J, Fiedler GM, Blüher M, Stumvoll M, Stampfer MJ; Dietary Intervention Randomized Controlled Trial (DIRECT) Group. | Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet. | N Engl J Med. | 2008 Jul 17;359(3):229-41. doi: 10.1056/NEJMoa0708681.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.