Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Wetenschappers spelen vaker vals…

Wetenschappers spelen vaker vals…

20-06-2008: persbericht

Uit een peiling in de Verenigde Staten bij meer dan 2.000 wetenschappers blijkt dat zij vaker vals spelen dan tot nu toe gedacht werd. De studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. 

De onderzoekers ondervroegen 2.212 wetenschappers van 605 Amerikaanse instituten die onder de Nationale Gezondheidsinstituten (NIH) vallen.

Bijna negen procent van hen had weet van geknoei in de drie jaar voor de enquête. Het gaat dus om 201 gevallen, of drie incidenten op honderd wetenschappers in een jaar.

De auteurs van het artikel, werkzaam bij het Onderzoeksbureau naar de Integriteit (ORI), maakten ook een extrapolatie.

Ze rekenden uit dat wetenschappers verbonden met het NIH zich jaarlijks 2.325 keer wetenschappelijk hebben misdragen. Zowat duizend gevallen bleven daarbij onopgemerkt.

Het geknoei betreft vooral plagiaat (36%) maar ook gegevens, rapporten, publicaties en aanvragen voor beurzen die gedeeltelijk vervalst werden of zelfs volledig uit de duim zijn gezogen………. 

Nou nou….dat geeft toch altijd weer een nieuw perspectief op de felheid van sommigen uit de ‘anti-kwak’ beweging als ze alternatieve geneeskunde afschilderen als totaal onbewezen onzin… 

Bron: Medisurf.be/Nature

Over valsspelen gesproken:


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.