Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Uitgedokterd?! In Medisch Contact! - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Uitgedokterd?! In Medisch Contact!

Uitgedokterd?! In Medisch Contact!

Share |
Een regulier werkzaam neuroloog keek naar de eerste 2 afleveringen van Uitgedokterd?! Hij gaf zijn impressie, en Medisch Contact was dapper om het te plaatsen, nadat de branche organisatie van artsen, de KNMG de uitzending hard veroordeeld had. ‘Uitgedokterd?!’ is bijzonder instructief is de titel en de ondertitel evenzo sprekend: Reguliere arts kan aardig wat opsteken van NCRV-programma. Ik moet bekennen dat ik een zucht van verlichting sloeg na het lezen van deze bespreking, na de publicaties de afgelopen 6 weken van de negatieve bevindingen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Nieuwe generatie artsen

Auteur was Emile J.W. Keuter, neuroloog, werkzaam in het Diaconessenhuis te Meppel. Hij laat in zijn bespreking zien dat hij behoort tot de nieuwe generatie van artsen, die zonder vooroordeel kunnen kijken en luisteren wat er gebeurd in het niet-reguliere circuit. Zonder te polariseren. 

Keuter meent dat het zinloos is om de ‘pseudowetenschappelijke’ inhouden van de  niet-reguliere geneeskunde te demoniseren, en dat bepaalde aspecten daarvan op den duur waarschijnlijk wel te begrijpen worden vanuit ons wetenschappelijke denkraam.

De samenvatting van zijn bespreking wordt als volgt verwoord:

– De televisieserie Uitgedokterd?! is een voorbeeld van de grote belangstelling voor alternatieve geneeskunde bij het algemene publiek. – Het is ook voor artsen interessant om een aflevering van de serie te zien. 

– Meer dan het bekritiseren van de pseudowetenschappelijke aard van de gepresenteerde informatie, is het van belang te letten op de interactie.

– Artsen zouden in navolging van veel alternatieve therapeuten de arts-patiëntrelatie beter kunnen benutten als instrument om patiënten te coachen. 

Interactie en coachen

Uit de samenvatting blijkt dat Keuter de klemtoon legt bij twee elementen, die binnen de Geintegreerde Geneeskunde tot de kern van het handelen horen, namelijk de vorm van de interactie tussen therapeut en patient, en het coachende karakter van arts bij het begeleiden van de patient. 

Kortom, een regulier werkzaam neuroloog, die onbevangen naar de serie kijkt, en zich realiseert dat er aardig wat te leren valt van deze serie. Zo zie ik het ook, dit is prachtig materiaal om ons een beeld te vormen welke parameters een mogelijke rol spelen bij de verbeteringen die patienten bemerken als ze behandeld worden door niet-reguliere artsen.

Wat ontbreekt in het artikel is aandacht voor de inhouden van de alternatieve vormen van behandelen. Maar dat gaat vast komen!

Bron

‘Uitgedokterd?!’ is bijzonder instructief. Publicatie in Medisch Contact: Nr. 22 – 30 mei 2008. Auteur: E.J.W. Keuterpagina’s: 939-941 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *