Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Geneesmiddelen veiligheid: visie van inspectie!

Geneesmiddelen veiligheid: visie van inspectie!

Van het ANP:

Inspectie: meer aandacht voor veiligheid medicatie

Artsen en apothekers moeten meer aandacht besteden aan medicatieveiligheid. Dat heeft Gerrit van der Wal, de inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), donderdag gezegd in Rotterdam.

Als voorbeeld noemde Van der Wal de dood van zeven patiënten in de afgelopen twee jaar, die stierven omdat het geneesmiddel methotrexaat (Emthexate) eenmaal daags in plaats van eenmaal per week was gebruikt. 

Patiënten met reuma krijgen het middel een keer in de week, terwijl de veel hogere frequentie voor kankerpatiënten wordt voorgeschreven. Van der Wal deed zijn uitspraak op het symposium ‘Patiëntveiligheid in de eerste lijn’.

Hij betoogde dat een patiënt niet veilig is als zijn medicatie niet veilig is geregeld. Van der Wal wees op de honderden mensen die jaarlijks door een maagbloeding onnodig overlijden omdat ze langdurig pijnstillers (ontstekingsremmers) hebben gebruikt zonder middelen die de maag beschermen.

Uit onderzoek is gebleken dat de fouten voorkomen bij de diagnose, de behandeling en bij de overdracht van een patiënt van de ene naar de andere zorgverlener.

Van de 21000 ziekenhuisopnamen die te maken hebben met medicijngebruik was ongeveer een derde het gevolg van vermijdbare fouten van huisartsen of apothekers.

Het afgelopen jaar heeft de inspectie ongeveer 130 meldingen van gevallen met dodelijke afloop uit de eerste lijn behandeld, aldus Van der Wal. Veel kwetsbare ouderen slikken dagelijks veel pillen.

Volgens artsen zijn die pillen lang niet altijd nodig. De topman van de IGZ vindt het kwalijk als zorgverleners nalaten actie te ondernemen als er iets is misgegaan.

Dat vindt hij net zo erg als het veroorzaken van een incident. ‘Of misschien wel zelfs wel erger.’

De inspectie zal volgend jaar voor het eerst een patiëntveiligheidsprijs uitreiken aan een initiatief dat een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan veilige zorg. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.