Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Foute voorlichting: 58 mio boete!

Foute voorlichting: 58 mio boete!

De farmaceutische gigant kreeg nog even een navordering! 58 miljoen dollar boete omdat ze in advertenties niet duidelijk informatie gaven over de ernstige bijwerkingen van die pijnstiller die ze op de markt hadden gebracht! Hadden we dat geld maar om onderzoek naar alternatieve geneeskunde voor te doen....

Merck & Company has agreed to pay $58m (£29m; 37m) to settle allegations that advertising for its analgesic rofecoxib (Vioxx) played down potential health risks.

De officier van justitie Mr Corbett liet weten dat het farmaceutische concern in 1999 het middel Vioxx op de markt had gebracht met een agressieve en misleidende advertentie campagne:

 "an aggressive and deceptive advertising campaign which misrepresented the safety and improperly concealed the increased risks associated with Vioxx."

Met die campagne misleidde de firma namelijk patienten over de veiligheid en de risico’s van dat middel. Want er was al lang binnen Merck bekend dat het middel bijzonder nare bijwerkingen had! Toch drukten ze het door, zonder respect voor de patienten die het zouden gaan gebruiken.  

De officier van justitie gaf aan dat Merck in de toekomst de communicatie van de firma naar het publiek aan banden is gelegd:

"This settlement addresses all of our concerns and will restrict Merck’s ability to deceptively promote any of their products."

Ook het schrijven met zogenaamde geest schrijvers is nu verboden; de firma mag geen artikelen schrijven en dan artsen van buitenaf als auteurs opvoeren, om zo de schijn van objectiviteit te doen ontstaan! Dat werd namelijk behoorlijk vaak gedaan. Hoezo objectieve wetenschap….

Bijna 5 miljard dollar schade betaald.. 

Het middel met de merknaam Vioxx (rofecoxib) werd in September 2004, van de markt gehaald, nadat bleek dat er een toename was van sterfte aan hartinfarcten en beroertes! Merck betaalde vorige maand in totaal $4.9bn om 26 000 patienten te compenseren in hun geleden schade…….

(BMJ 2008;336:580-1)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.