Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Nieuws > Tenniselleboog: alternatief beter dan regulier

Tenniselleboog: alternatief beter dan regulier

Share |
De tenniselleboog kan op verschillende manieren behandeld worden. Veel reguliere behandelingen zijn echter bewezen onwerkzaam, of niet bewezen werkzaam. Uit onderzoek uitgevoerd door reguliere epidemiologen is gebleken dat behandelen met acupunctuur de beste optie is. 

Chirurgisch: geen bewijs!

Zo wordt door de hoogste instantie van wetenschappelijk onderzoek, de Cochrane groep, over chirurgische behandeling van de tenniselleboog gezegd dat er geen bewijs voor bestaat:

"The surgical techniques for treating lateral epicondylitis can be grouped into three main categories: open, percutaneous, and arthroscopic. Our primary question was whether there was clear evidence suggesting one of these three approaches was superior in relieving pain, restoring strength, or reducing time to return to work."

"A 2002 Cochrane Collaboration Database review found no conclusions could be drawn regarding the efficacy of operative treatment given the lack of controlled trials."[1]

Enkele jaren eerder hadden orthopeden al verzucht dat er vrijwel geen onderzoek gedaan is naar de behandeling van de tenniselleboog, en dat dit eigenlijk heel bizar is:

In the final analysis we are guided simply by our own subjective viewpoint and clinical experience. In 1999, to have such a common clinical condition have such a paucity of peer-reviewed published data of acceptable scientific quality is disappointing.

In this review article we will examine the "myths" of tennis elbow: the name, the salient features on history and physical examination, the diagnostic modalities, the pathology of the "lesion," the anatomy of the lateral elbow and extensor origin and why it has led to such confusion in differential diagnosis, the nonoperative and operative treatment of tennis elbow, and finally the various studies that have been carried out on elbow biomechanics as it relates to the pathoetiology of true "tennis elbow." [2]

Ook de zogenaamde shock wave therapie werkt in ieder geval niet:

"Based upon systematic review of 9 placebo-controlled trials, there is "platinum" level evidence that ESWT provides little or no benefit in terms of pain and function in lateral elbow pain."[3]

De Duitse orthopeden waren hierover enkele jaren geleden al heel duidelijk: er bestaat geen bewezen behandeling van de tenniselleboog!

"To date there exists no evidence-based therapeutic algorithm for the treatment of acute and chronic tennis elbow. Even medium-term effects should be regarded as either a placebo effect or natural regression to the mean."[4]

Fysiotherapeut: niet werkzaam 

Ook de methoden van de fysiotherapeut zijn niet werkzaam, dat blijkt eveneens uit een Cochrane analyse:

"DTFM (zogenaamde diepe fricties) combined with other physiotherapy modalities did not show consistent benefit over the control of pain, or improvement of grip strength and functional status for patients with ITBFS or for patients with ECRT."[5]

Pijnstillers zinloos! 

Zelfs het geven van pijnstillers is zinloos, aldus de Cochrane groep: 

"There remains insufficient evidence to recommend or discourage the use of oral NSAID, although it appears injection may be more effective than oral NSAID in the short term. A direct comparison between topical and oral NSAID has not been made and so no conclusions can be drawn regarding the best method of administration."[6]

Acupunctuur: werkzaam! 

Alleen de meta-analyse van acupunctuur (uit 2004) bleek duidelijk positief:

"There is strong evidence suggesting that acupuncture is effective in the short-term relief of lateral epicondyle pain. (Trinh KV, Phillips SD, Ho E, Damsma K. Acupuncture for the alleviation of lateral epicondyle pain: a systematic review.Rheumatology (Oxford). 2004 Sep;43(9):1085-90."

Regulier niet bewezen, niet regulier wel bewezen! 

Van alle behandelingen voor de tenniselleboog blijken de reguliere behandelingen niet te werken, en alleen de acupunctuur wordt duidelijk gezien als bewezen effectief! Hiermee is dus aangetoond dat alternatief soms werkzaam is en regulier soms niet werkzaam is. Daarmee is het standpunt van de KNMG dat alternatief niet werkt in ieder geval wat acupunctuur betreft weerlegd, en is al die fuss daarover eigenlijk voor niets.

IOCOB heeft in 2008, mede via het programma Uitgedokterd?! duidelijk gemaakt dat regulier niet altijd het beste antwoord is voor de patient, en dat alternatief in bepaalde gevallen werkzamer is dan velen denken!

Laat de patiënt de uiteindelijke rechter zijn en niet de dokters! De patieënten kunnen tegenwoordig heus wel zelf beslissen naar welke behandelaar ze wensen te gaan! 

Referentie

[1] Lo MY, Safran MR. | Surgical treatment of lateral epicondylitis: a systematic review. | Clin Orthop Relat Res. | 2007 Oct;463:98-106.

[2] Boyer MI, Hastings H 2nd. | Lateral tennis elbow: "Is there any science out there?". | J Shoulder Elbow Surg. | 1999 Sep-Oct;8(5):481-91.

[3] Buchbinder R, Green SE, Youd JM, Assendelft WJ, Barnsley L, Smidt N. | Systematic review of the efficacy and safety of shock wave therapy for lateral elbow pain. | J Rheumatol. | 2006 Jul;33(7):1351-63.

[4] Theis C, Herber S, Meurer A, Lehr HA, Rompe JD. | [Evidence-based evaluation of present guidelines for the treatment of tennis elbow -- a review]. | Zentralbl Chir. | 2004 Aug;129(4):252-60.

[5] Brosseau L, Casimiro L, Milne S, Robinson V, Shea B, Tugwell P, Wells G. | Deep transverse friction massage for treating tendinitis. | Cochrane Database Syst Rev. | 2002;(4):CD003528.

[6] Green S, Buchbinder R, Barnsley L, Hall S, White M, Smidt N, Assendelft W. | Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) for treating lateral elbow pain in adults. | Cochrane Database Syst Rev. | 2002;(2):CD003686.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.