Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Placebo…

Placebo…

Het placebo effect. Een van de meest onbegrepen effecten binnen de geneeskunde. In het blad voor artsen, Medisch Contact stond onlangs, in mei 2008 een helder artikel over het placebo effect. Dat dit effect in het hart zetelt van de moderne geneeskunde, en dat we er veel te oppervlakkig over spreken. Hier een korte film over enkele aspecten van het placebo effect, gemaakt door het kernbestuur van de stichting IOCOB.

Jan en David spreken over het placebo effect, naar aanleiding van de analyse van de bekende epidemioloog Petr Skrabanek (MD) (1940-1994).

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ook aandacht voor de placebo respnse, Hierin lezen we iets bijzonders:

De auteurs zetten onder meer vraagtekens bij de steeds kortere tijd die in de reguliere geneeskunde beschikbaar is voor een consult. Patiënten zouden mogelijk beter reageren op een reguliere therapie en op een placebobehandeling als meer tijd beschikbaar is voor diepgaande consultatie.

Daarmee komt volgens hen een belangrijke vraag naar voren: zien alternatieve geneeswijzen de waarde in van iets dat in de reguliere geneeskunde is verdwenen, namelijk de kracht van een holistische benadering en de therapeutische waarde van een intensieve arts-patiëntrelatie?  (De kracht van een placebo, NTvG 2008; 152(19); 1120-1)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.