Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Manipulaties > Nekhernia en osteopathie

Nekhernia en osteopathie

Share |
Binnen de serie Uitgedokterd?! die veel besproken was en enkele jaren geleden bij de NCRV te zien was, gepresenteerd door Gislaine Plag en prof. Jan Keppel Hesselink, zagen we een patient met een nekhernia. Naar aanleiding van deze aandoening zijn er een aantal vragen te stellen, die we hierbij beantwoorden.

Nekhernia leidt tot grote druk op zenuwen

Nekhernia leidt tot grote druk op zenuwen

Vragen: Wat zijn de mogelijke therapieën voor een nekhernia? Kan iedereen met een nekhernia naar de osteopaat? Voor welke aandoeningen is osteopathie effectief?

Allereerst is het boeiend te vermelden dat eindelijk een tip van de sluier waarom osteopathie goede effecten heeft opgelicht is. Omdat osteopathie het zelfhelende vermogen van de mens vergroot, door o.a. de eigen synthese van het reparerende molecuul palmitoylethanolamide te vergroten.

Therapie van een nekhernia

Bij een nekhernia zijn in principe twee behandelingen mogelijk:

1. het mes van de neurochirurg of

2. Afwachten

Dat laatste is een goed alternatief, omdat een deel van de patiënten met nekhernias spontaan beter worden. Als een patiënt ernstige pijn in de nek en arm heeft, of krachtsverlies, of andere acute klachten, zoals door de benen zakken, dan moet de patiënt meteen naar de huisarts.

Als de huisarts denkt dat het een ernstige hernia is in de nek vervolgens direct door naar de neuroloog.De neuroloog zal de ernst vaststellen van de hernia en kijken of het nodig is om meteen te opereren. Dat kan nodig zijn! Als dat niet nodig is, dan kan dus conservatief behandeld worden. En om het herstel te bevorderen en de pijnen te verlichten kan osteopathie zinvol zijn.

Of iedereen met een nekhernia naar een osteopaat kan is een moeilijke vraag. Hier is geen  onderzoek naar gedaan. In ieder geval moet elke patiënt met een nekhernia eerst naar de neuroloog om die ernst vast te stellen.

Er zijn enkele vormen van nekhernia’s waar een osteopaat of een manueel therapeut absoluut niet zal aanzitten. Dat zijn gevallen waarbij de nek niet gemanipuleerd mag worden.

Zoek in ieder geval een therapeut uit met de keuzewijzer van de Stichting IOCOB.

Dat gaat van migraine tot lage rugpijn. Vooral dus aandoeningen van hoofd en nek, rug, armen en benen. En functionele buikklachten.

Een kleine Nederlandse studie liet zien dat migraine patiënten soms baat hebben bij osteopathie. En in een studie die in 2004 in het engelse blad Family Practice gepubliceerd werd, een blad voor de huisarts, bleek dat bij ruim 100 patiënten met chronische rugpijn osteopathie meer effect had dan gewone zorg alleen.

Ook problemen aan de kaak, bijvoorbeeld bij te kleine mondopening kan osteopathie zinvol zijn, dat bleek uit een onderzoek dat dit jaar gedaan is in een medisch vaktijdschrift.

Ook bij klachten van artrose in gewrichten of fibromyalgie zijn aanwijzingen datosteopathie zinvol kan zijn.

Wat voor alternatieven zijn er voor de patiënt met nekhernia?

Acupunctuur,shiatzu, ontspanning therapie, mindfulness, meditatie en zachte bewegingen zoals binnen de qigong, manuele therapie zijn de meest zinvolle aanvullingen. Bij deze behandelingen wordt de spanning in de spieren minder, zodat er minder druk vanuit de spieren op de zenuwen uitgeoefend worden, naast de druk die de hernia al oplevert. Zo kan het natuurlijke genezingsproces bevorderd worden.

Verder is het supplement palmitoylethanolamide zeer zinvol om bij een nekhernia in te zetten, omdat het de pijn vermindert, de ontsteking afremt en de zenuw beschermd tegen de schade die door de druk op de zenuw ontstaat. Dat is elders uitgebreid besproken in het artikel over Ischias.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.