Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Macrobiotiek bij kanker

Macrobiotiek bij kanker

Macrobiotiek is een levenswijze die uit Japan stamt en op een vrij absolute wijze de leer van Yin en Yang omzet in leef en voedingsadviezen. Vanuit de macrobiotiek worden bijvoorbeeld adviezen gegeven hoe patienten met kanker te behandelen. Het moge duidelijk zijn dat er nooit onderzoek gedaan is naar de effecten van macrobiotische leef- en eetgewoontes op het behandelen of voorkomen van kanker. Het relaas van Roel van Duijn " De dood van Flora" is een schokkend en aangrijpend verhaal hoe te veel fanatisme op dit gebied kan leiden tot veel leed en droefnis. Zijn vrouw werd macrobiotisch behandeld als alternatief voor een normale behandeling van beginnende baarmoederhalskanker en dat liep erg slecht af. 

Uit dit authentieke verhaal kunnen we lering trekken. Een dieet kan nooit een reguliere behandeling vervangen, zonder dat voor de werkzaamheid hard bewijs is. Bij kanker is een macrobiotisch dieet niet de weg om te bewandelen, als dat reguliere therapie uitsluit. Hooguit kan gekozen worden om dit dieet erbij te gebruiken, hoewel het lijkt of dat dieet ook bepaalde tekorten heeft.

Deze dramatische casus is verweven met het Kushi instituut in Nederland, waarvanuit ook de adviezen kwamen op het gebied van de kanker behandeling van de vrouw van Roel van Duijn. 

En verder vinden we op hedendaagse fora in het internet nog steeds dit soort berichten:

Macrobiotisch eten tegen kanker? December 1 2006, 5:43 AM Ik durf niet te beweren dat het kan maar ik zou toch alleszins eens een macrobiotisch consulent contacteren. Die man of vrouw kan je enorm veel adviezen geven ivm voeding en levensstijl.Dus ik zou zeggen: probeer het alleszins eens. Ik geloof er wel in !GroetenJohan 

Uit de casus van Roel van Duijn blijkt dat dit een erg naive opmerking is!

Over de macrobiotische behandeling van kanker wordt in het internet nog steeds geschreven, bijvoorbeeld op de site van het Kushi instituut:

Ralph W. Moss, Ph. D., een medisch journalist en lid van CAPCAM, prees het Kushi Instituut voor de ‘Best Case Series’ die zij presenteerde aan het NCI. In zijn in Amerika gepubliceerde Moss Reports Letter van 27 februari 2002, schrijft hij:“De leden van het panel hebben bewezen een buitengewone deskundigheidsgraad op hun eigen expertise terrein te hebben. Sommige zijn topexperts op het gebied het behandelen van kanker, diagnostische radiologie, tumor pathologie en statistieken. […]

De laatste jaren heeft het NCI alternatieve behandelaars gevraagd om een aantal ‘best cases’ voor beoordeling voor te leggen. […] Echter verrassend weinig behandelaars hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.Tijdens de vergadering van deze week heeft een groep behandelaars dit wel gedaan. Het gaat hierbij om Macrobiotiek, vertegenwoordigd door het Kushi Instituut uit Becket, Massachusetts. […]In de sessie kwam nadrukkelijk naar voren dat in sommige gevallen het volgen van een macrobiotisch dieet gepaard gaat met een significante afname van gevorderde kankers. Zo vertelde een verpleegster dat er bij haar in 1995 een over haar hele lichaam uitgezaaide longkanker was vastgesteld. Zij heeft geen effectieve reguliere therapie ontvangen, maar begon aarzelend aan een op de macrobiotiek gebaseerd dieet. […]

Wat deze casus zo bijzonder maakt, is dat haar gesteldheid wekelijks werd gecontroleerd door een welwillende collega arts. De afname, en uiteindelijke totale verdwijning van haar tumoren is millimeter voor millimeter vastgelegd! Zij is inmiddels al meer dan 5 jaar kanker vrij.Na deze vergadering kon ik met absolute zekerheid zeggen dat we met macrobiotiek goud in handen hebben. Maar of deze aankondiging een echte klapper is, de Jackpot, of enkel een verdwaald goudklompje, kan ik niet zeggen. Wat er nu nodig is, is een grondig medisch onderzoek naar patiënten, gebruik makend van alle mogelijke bronnen die het National Institutes of Health (NIH) kan verzamelen. Het Kushi Instituut verdient krediet voor de eerste stappen die zij hebben ondernomen in het vastleggen van hun methoden en resultaten.

Eindelijk luistert een invloedrijk overheidspanel.”In uitgave van september 2002 van het The Moss Reports Newsletter verwees Dr. Moss nogmaals naar de ‘Kushi Instituut studie’. In het verder becommentariëren van de vergadering van januari 2002 van de CAPCAM, zegt hij: “Mijn collega’s en ik waren onder de indruk van de onverbiddelijkheid waarmee het Kushi Instituut verscheidene verminderingen van kanker gedocumenteerd heeft, wat slechts kon gebeuren door strikte toewijding van de patiënten aan het macrobiotische dieet.” 

Het is anno 2008 opmerkelijk dat na de casus van de vrouw van Roel van Duijn, nog steeds dit soort fragementen te lezen zijn op het internet. Individuele gevallen bewijzen niet het gelijk van een behandeling, en slechts casus beschrijving in de vakliteratuur is het waard op nader bestudeerd te worden! 

Contrast met dokters 

In de jaren 70 en 80 werd de macrobiotiek erg populair en men ging de kracht ervan steeds vaker overdrijven. Bovendien ging men sterk polariseren. Artsen zijn op geld uit, ze opereren altijd, je kan beter steunen op het eigen gezondmakende kracht etc. Dit gaf overshots die geleidt hebben tot de bovengenoemde casus.

Wat  nu storend is, is dat dezelfde tendens om dokters te mijden nog steeds gevonden kan worden op het internet, en ook bijvoorbeeld in het veel besproken Kushi innstituut. Want daar lezen we het dialoog tussen de oprichter van dat instituut en zijn vrouw:

“Mijn vrouw en ik hebben hierover pratend en ziende dat er zo’n nood is, met name onder vrouwen, een programma ontwikkeld dat we “Vrouw en Gezondheid” noemen.

Een macrobiotisch antwoord op die hele verdoktering. Dat programma duurt een week en wordt regelmatig herhaald.

Alle onderwerpen die met vrouwelijke gezondheid te maken hebben komen aan bod, zoals cysten en tumoren, botontkalking, candida, boulimie, menopauze, stress, oververmoeidheid, menstruatiestoornissen, relaties enz.

We stellen met de aanwezige vrouwen een programma samen van wat er het meeste leeft. Er worden ook workshops in medicinaal koken gedaan, en ’s avonds kompressen. Verder studeren we over de oorzaak van typische vrouwenproblemen, hoe je die problemen kunt voorkomen of genezen, met wat voor voeding en welke leefwijze. 

Nog steeds dus tumoren op die website en als antwoord op de verdoktering medicinaal koken en kompressen! 

IOCOB roept op om nooit een alternatieve behandeling van tumoren, cystes e.d. in plaats van de reguliere behandeling te zetten. Betrek altijd je huisarts in wat je doet, en kies niet voor alleen macrobiotiek! 

Voor de behandeling van kanker krijgt het macrobiotische dieet een rood stoplicht. Het is geen vervanger van reguliere zorg! 

Opmerking volgend op Hof van Joosten

Op 18 mei 2008 werd de casus van Roel van Duin’s vrouw besproken op het hof van Joosten. De hierboven geciteerde Nederlandse stukken tekst zijn op deze dag niet meer terug te vinden. Het Kushi Instituut heeft zijn Nederlandse website teruggetrokken, en er is nu alleen een Engels-talige site te vinden.

Maar Helaas! Nog steeds dieten tegen kanker! 

Various conditions will be discussed, including:The macrobiotic diet for a woman’s physical, emotional and spiritual healthThe macrobiotic approach to cancer and cysts in breasts and reproductive organs…..

 

Berichten

 1. Bben schreef:

  Jullie beweren in dit artikel dat een 3000 jaar oude methode van leven en eten verkeerd is op basis van 1 (ongecontroleerd) geval?! Wie heeft bevestigd dat deze vrouw zich wel degelijk strikt aan het opgelegde dieet heeft gehouden? Macrobiotiek kan wel degelijk kanker genezen, daar twijfel ik geen seconde aan, maar dan moet je de \’kuur\’ die je aangeraden wordt ook wel volgen. Ik heb al meerdere mensen weten zeggen dat macrobiotiek voor hen niet werkt, maar elke keer is al gebleken dat ze het dan ook niet correct navolgen. Het is makkelijk om te zeggen dat iets niet werkt, zeker ivm kanker, ondertussen zijn wel miljoenen mensen aan het sterven terwijl de remedie er al lang is.

  Wat ik nog merk is dat meer dan de helft van jullie artikels op deze site afgeleid zijn van geneeswijzen die uit de makrobiotiek stammen, zoals genezing van de prostaat door het gebruik van plantwortels, helderheid van de hersenen verbeteren door middel van zaden, blijkbaar wordt dit beter aangenomen als het onder de noemer Fytotherapie valt… 90% van wat jullie hier schrijven wist ik 15 jaar geleden al dankzij de macrobiotiek. Zijn jullie bevooroordeeld?

 2. Moza schreef:

  Voeding is de enige manier om kanker te voorkomen.
  Mocht kanker genetisch bepaald zijn dan ligt de basis van de ziekte verankerd in de leefstijl/eetgewoonte van de voor/ouders …
  Mocht het zover zijn gekomen dat je lichaamsbalans verstoord wordt door ongebreidelde celdeling dan ligt de oorzaak in die cellen, cellen die gevoed moeten worden met energie, en wel Zonneenergie in de vorm van volwaardige voeding.
  Elke andere vorm van voeding leidt onherroepelijk tot degeneratie van de cel.
  Uiteindelijk is Makro-bio(p) tiek bij het behandelen van kanker ook slechts een Poging … om het aangetaste systeem weer te herstellen, geen garantie.
  Zo ook bij de reguliere Chemo-behandeling die eerst EN de zieke cellen afbreekt EN de gezonde cellen afbreekt, in-de-hoop … dat het lichaam sterk genoeg blijkt om met de overgebleven en sterk verzwakte rest sterk genoeg zal zijn om de weerstand weer op te bouwen.
  Het lijkt me MEER dan logisch om het lichaamssysteem niet nog VERDER af te breken maar van het punt van diagnose af te helpen met het versterken van de afweer opdat het lichaam ZELF de kanker bestrijdt ipv eoa chemisch gif dat al 40 jaar geen enkele bijdrage heeft geleverd dan een destructieve.
  Cellen zijn energiefabriekjes, voedt ze met vitale zonne energie ipv met fatale energie in de vorm van suiker, witmeel,alcohol, nicotine, alle E-NRS !
  en meer van dat fraais waar de supermarkten voor 90% mee vol liggen.

 3. Spectrum schreef:

  Dit artikel vind ik erg eenzijdig: de schrijver maakt zich schuldig aan wat hij de ander verwijt. Kanker is een vreselijk slopende ziekte. De voorstanders garanderen niet dat kanker te genezen is, ze stellen enkel dat een aangepast dieet een positief effect kan hebben. Zo zeggen doktoren in de reguliere medische zorg dat een chemotherapie ook hulp kan bieden. In veel van de gevallen sterft de patient alsnog, na de pijnlijke chemotherapie. Hier hoor ik de schrijver niet over. Ieder is verantwoordelijk voor de keuzes die hij/zij maakt. Indien iemand chemotherapie wil, dan moet dat kunnen. Indien iemand een dieet wil toepassen ook. Ik vind het op zijn minst opvallend dat het laatste wel onder de loep genomen wordt en het eerste niet. Niet dat ik dat een slechte zaak vind (ik ben namelijk een groot voorstander van kritisch nadenken), ik had enkel graag gezien dat men de zaak van twee kanten belicht. Tevens zet de dood van Flora de zaak geen enkele kracht bij, hoe vreselijk het verlies ook is geweest voor de nabestaanden. Dergelijke casussen zijn in enorme aantallen aan te voeren als het over chemotherapie gaat. Dat maakt het nog niet de schuld van de dokter wanneer iemand sterft.

  Kortom: een bijzonder mager en subjectief betoog, en dat op de ‘grootste objectieve website voor
  complementaire en alternatieve geneeskunde.’

 4. Sinut schreef:

  Ik vind het apart om te lezen hoe standaard ‘alternatieve geneeswijzen’ als wondermiddel gezien worden en vervolgens de goot in worden geschopt als het blijkt geen wondermiddel te zijn. Volgens mij is in de reguliere geneeskunde nog geen enkel wondermiddel gevonden. Chemotherapie is niet eens een middel te nemen, ik noem dat vergif. Verder wil ik een ieder attent maken op het boek ‘eten tegen kanker’ dat geschreven is door 2 wetenschappers, vooraanstaande artsen in het kanker-spectrum die wetenschappelijk aantonen dat er wel degelijk een directe rol voor voeding is weggelegd voor het veroorzaken van kanker. Ik zou zeggen lees dat boek, dan verder praten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.