Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > TV programma Uitgedokterd > Keppel Hesselink, Kwakzalverij & Uitgedokterd?!

Keppel Hesselink, Kwakzalverij & Uitgedokterd?!

Share |

Vereniging tegen de Kwakzalverij geeft commentaar op elke aflevering van uitgedokterd?! en op elk commentaar van Keppel Hesselink En niet zo'n beetje ook. Lange lappen tekst over elke patient. Ze kunnen het voorts niet uitstaan dat Keppel Hesselink hoogleraar is en dat zijn titels op de buis vermeld worden. Kenmerkend voor alle commentaren zijn:

1. de minachting van de behandelaars die volgens een ander diagnose-behandel plan werken dan zijzelf en

2. de betutteling van de patienten, die immers niet kunnen weten dat ze misleidt worden.

We geven een voorbeeld van hun kritiek en antwoorden op hun open vragen....

Onzin, allemaal verzinsels! 

Zo lezen we bijvoorbeeld over de ayurvedische polsdiagnose:

Hij doet eerst een “polsdiagnose”: hij voelt aan de pols, kijkt heel serieus, en vraagt dan of ze wel eens geopereerd is in het bekkengebied. Hij krijgt geen reactie en voegt snel de buik toe. Daarna zegt Sylvia dat ze een keizersnede heeft gehad, waarna hij zegt dat hij het meteen voelde (het lijkt Char wel!). In de pols voelt hij ook dat ze vocht vasthoudt en dat ze veel lucht in de darmen heeft, omdat de stofwisseling niet sterk genoeg is.

De polsdiagnose is tenenkrommende onzin. Deze behandelaar is nota bene basis-arts en hij weet dus dat zijn uitspraken allemaal verzinsels zijn. Enig mogelijke verklaringen: Hij zit de zaak gewoon te flessen of is compleet in de war.  

Polsdiagnose binnen de ayurveda 

Dat ayurvedische polsdiagnose, net zoals Chinese polsdiagnose berust op een geheel ander mensbeeld dan ons westerse, en dat de arts voelt naar subtiele verschillen in de wijze waarop de polsslagader klopt en op basis daarvan een ayurvedische therapie voorstelt, willen ze niet begrijpen.

Maar uiteindelijk: of het polsvoelen nu ‘allemaal verzinsels’ zijn of niet…de uiteindelijke rechter van de behandeling is de patient. En in dit geval heeft de ayurvedische behandeing geleidt tot een dramatische daling van het HbA1C, een maat voor hoe ernstig de suikerziekte is. En dat zonder allopatische middelen en insuline. Dat is een hele prestatie, hoe zinnig of onzinnig de polsdiagnose ook mag zijn. 

Meditatie en acupunctuur? 

De onzin van Keppel Hesselink. Dan vervolgen onze collega’s van de VtdK met een uithaal naar Keppel Hesselink, die commentaar levert op TV, en in dit geval valt de vereniging tegen de kwakzalverij over:

Zoals gebruikelijk noemt hij (Keppel Hesselink) nog wat andere mogelijkheden uit de doos van Pandora: “acupunctuur en meditatie” werken ook bij suikerziekte. Waar zou hij dat gevaarlijke advies nu weer vandaan halen? 

Nou, in tegenstelling tot de artsen van de vereniging tegen de Kwakzalverij probeert Keppel Hesselink de vakliteratuur te overzien, en op basis daarvan tot aanbevelingen over te gaan.

Kaiser Permanente is een grote Amerikaanse ziektekostenverzekeraar, die zijn (wel) heel geinteresseerd in de mogelijke waarde vande ayurveda, en deden een onderzoek naar de effecten van meditatie en ayurvedische behandeling bij een groep diabetes patienten, vergelijkbaar met onze TV patiente.

En wat was het resultaat: Ayurvedic intervention may benefit patients with higher baseline HbA1c values .[1] (bron: Altern Ther Health Med. 2006 Sep-Oct;12(5):24-30. Randomized trial of a whole-system ayurvedic protocol for type 2 diabetes. Elder C, Aickin M, Bauer V, Cairns J, Vuckovic N. Kaiser Permanente Center for Health Research, Portland, Oregon, USA).

En in andere studies werd de zinvolheid van yoga, mindfulness en meditatie nog eens duidelijk gemaakt. [2] [3] [4][5] De universiteit van Oregon inventariseerde het hele gebied van ayurveda voor diabetes en concludeerde:

There is a considerable amount of data from both animal and human trials suggesting efficacy of Ayurvedic interventions in managing diabetes. [6]

En waarom acupunctuur? Nou dan kijk even op alle literatuur die Kppel Hesselink kent en die op deze website staan, o.a. over de meetbare waarde van acupunctuur op de zenuwgeleiding en de pijn bij diabetische neuropathie. 

Meditatie en acupunctuur is dus Niet Gevaarlijk bij suikerziekte, maar lijkt juist zinvol  

De Doos van Pandora en de banvloek

Voor de leden van de vereniging tegen de kwakzalverij is alles wat maar naar alternatief zweemt een heksenbrouwsel, En uit de doos van Pandora! Zo royeerde ze de geengageerde kinderarts Ines von Rosenstiel uit de vereniging omdat ze babymassage en aromatherapie op de kinderafdeling van het Slotervaartziekenhuis toestond. Dat is namelijk levensgevaarlijk. Aanraken van een baby leidt tot veel bijwerkingen en rustgevende kruidenlucht levert eveneens ernstige schade op. Genoeg om iemand die dat mogelijk maakt direct in de banvloek te doen.  Keppel Hesselinkm kreeg ook herhaaldelijk een veeg uit de anti-kwak pan. Zo schreven ze een lang artikel over Keppel Hesselink in hun lijfblad met als titel: Over het leed dat Hesselink heet….

Vanwaar toch die angst voor alles wat anders is?  En die minachting voor de patienten, dat die onmondig zijn en dat de leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij wel zullen uitmaken wat goed voor ze is. Het paternalisme van de arts uit de vorige eeuw leeft nog steeds!

Manuele therapie: ook niet werkzaam! 

Ook manuele therapie is voor de leden van de vereniging tegen de kwakzalverij nog steeds kwakzalverij. Ze hebben duidelijk de 20 jaar onderzoek van het EMGO gemist in deze. Het EMGO aan de VU in Amsterdam is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland voor onderzoek buiten de universitaire muren, en met ZonMw geld zijn veel studies gedaan die duidelijk aantoonden dan manuele therapie bewezen effectief is bij een aantal aandoeningen van het bewegingsapparaat. Maar dat ging aan de vereniging voorbij. En ze schrijven dan ook weer over het commentaar van JKH:

“De orthomannuele therapie is vrij weinig onderzocht, maar maakt deel uit van de manuele therapie”. En dan jokt hij weer met zijn lievelingsuitspraak: “Uit alle studies blijkt steeds de werkzaamheid”. 

Tja jongens, als jullie niet gaan lezen, dan mis je al die studies! Dan jokken jullie niet, dat is gewoon grove onkunde. Wake Up! Manuele therapie is anno 2008 geen eens meer alternatief, maar geheel geaccepteerd en regulier geworden! 

 

Referentie

[1] Elder C, Aickin M, Bauer V, Cairns J, Vuckovic N. | Randomized trial of a whole-system ayurvedic protocol for type 2 diabetes. | Altern Ther Health Med. | 2006 Sep-Oct;12(5):24-30.

[2] Bijlani RL, Vempati RP, Yadav RK, Ray RB, Gupta V, Sharma R, Mehta N, Mahapatra SC. | A brief but comprehensive lifestyle education program based on yoga reduces risk factors for cardiovascular disease and diabetes mellitus. | J Altern Complement Med. | 2005 Apr;11(2):267-74.

[3] Chaiopanont S. | Hypoglycemic effect of sitting breathing meditation exercise on type 2 diabetes at Wat Khae Nok Primary Health Center in Nonthaburi province. | J Med Assoc Thai. | 2008 Jan;91(1):93-8.

[4] Rosenzweig S, Reibel DK, Greeson JM, Edman JS, Jasser SA, McMearty KD, Goldstein BJ. | Mindfulness-based stress reduction is associated with improved glycemic control in type 2 diabetes mellitus: a pilot study. | Altern Ther Health Med. | 2007 Sep-Oct;13(5):36-8.

[5] Gregg JA, Callaghan GM, Hayes SC, Glenn-Lawson JL. | Improving diabetes self-management through acceptance, mindfulness, and values: a randomized controlled trial. | J Consult Clin Psychol. | 2007 Apr;75(2):336-43.

[6] Elder C. | Ayurveda for diabetes mellitus: a review of the biomedical literature. | Altern Ther Health Med. | 2004 Jan-Feb;10(1):44-50.

Berichten

 1. Erik schreef:

  Ik wil eigenlijk niet verder soebatten: hoe kan meneer R. of welke ander regulier arts de daling van het HbA1C in deze case verklaren? Pas als hier een chochrane-proef antwoord op komt, kan er over het gelijk van de vereniging van mister R. worden gesproken.

  Ik vond zelf de oor-acupuncturist die al 2 x optrad, niet zo’n goede.
  Mijn opleider in de ooracupunctuur hield ons voor de de VAS een dichtoon signaal is. Er is een VAS of er is geen VAS. Er bestaat een aantal slagen dat de VAS aanhoud doch dat heeft GEEN betekenis.
  Deze oor-acupuncturist gaf gewicht aan het aantal slagen. Dus duidelijk geen arts-acupuncturist door Ton van Gelder opgeleid. Jammer dat hij als enige oor-acupuncturist in het programma mee deed. Ik denk dat er andere mogelijkheden waren; ook zonder VAS.
  Het is zo wie zo erg moeilijk zo’n jonge baby de pols te voelen.
  Naar mijn mening als oor-acupuncturist een beetje een onmogelijke opgave.
  Dit terwijl ik dagelijks de waarde van eenvoudige ooracupunctuur bevestig zie!

 2. Erik schreef:

  VtdKZ is een funtamentalistisch rudiment uit oude geneeskonst. Geheel verstoft en ingedut; leurkend aan een pijp, de benen op een stoof gesteund en onder een ooit zelf? gevangen gewei zitten. Gezamelijk de oude soos met een gebral na tamelijk wat triple-destilled gerstennat te hebben verorbert, krampachtig instand trachten te houden. Vooral voor zichzelf en wat weinig zelfverzekerde volgelingen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *