Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > De Medische Roulette

De Medische Roulette

De Medische Roulette: hoeveel patienten moet je behandelen met een geneesmiddel, opdat er 1 baat bij heeft? 

Stel je hebt een verhoogd cholesterol! Dan denk je, als je een cholesterol verlager in gaat nemen, dat je daar iets aan hebt. Dat klopt ook, als je de winnaar van de Medische Roulette wordt. Anders niet.

50-100 patienten moeten namelijk met een cholesterol-verlager behandeld worden, opdat er 1 baat bij heeft, en dan nog gedurende een periode van 5 jaar! Als u die ene bent, is het mooi meegenomen. Mocht u tot de 50-100 anderen behoren, dan heeft u pech. Want u krijgt mogelijk wel last van bijwerkingen. En geen prijs. Dat heet Numbers Needed To Treat (NNT). En deze cijfers kunt u vinden op de site van de Bandoliergroep.

Dit is behoorlijk belangrijk. Want als je als patient dit hoort, dan wordt de kans groter dat je zegt, laat deze kelk maar aan mij voorbijgaan. 

Eigenlijk zou je als patient graag willen weten hoe die Numbers Needed To Treat zijn voor de middelen die je slikt. Zodat je tot een gewogen oordeel kan komen of je wel die medicijnen wilt. 

Als je al een hart- of herseninfarct gehad hebt, en je cholesterol is verhoogd, is het getal anders, namelijk 16.

Als je een milde vorm van hartfalen hebt, wordt vaak enalapril voorgeschreven. Hiervan is de NNT 100. D.w.z er moeten 100 patienten gedurende 1 jaar behandeld worden met enalapril om een dode te voorkomen. Dus 99 patienten worden ‘voor niets’ behandeld…Zo simpel is het natuurlijk net niet, maar wel ongeveer.

Numbers To Treat geven aan hoe relatief onze medicijnen zijn. Het idee dat we met een pilletje echt behandeld worden, is dus onjuist. We moeten een behandeling begrijpen vanuit de Numbers Needed To Treat.  (NNT)

Voor de Patient!

Het NTT systeem is in 1988 ontwikkeld voor patienten, om duidelijk een idee te krijgen hoe zinvol het is om bepaalde middelen te gaan slikken. We citeren een mooi stukje hierover: 

Developed by epidemiologists in 1988, the NNT was heralded as a new and objective tool to help patients make informed decisions.

It avoids the confusing distinction between "relative" and "absolute" reduction of risk.

The NNT is intuitive: To a savvy, healthy person with high cholesterol that didn’t decrease with diet and exercise, a doctor could say, "A statin might help you, or it might not. Out of every 50 people who take them, one avoids getting a heart attack.

On the other hand, that means 49 out of 50 people don’t get much benefit."  (Bron: Treat Me?THE CRUCIAL HEALTH STAT YOU’VE NEVER HEARD OF.By Darshak Sanghavi)

Waarom Relevant?

In de hele discussie over alternatieve geneeskunde horen we de laatste maanden veel kritieken, namelijk over patienten misleiding, valse hoop bieden etc. Om een goed en zinvol debat te kunnen voeren is het van belang dat we de grenzen en de mogelijkheden van onze Westerse geneeskunde kennen. Dan stemmen gegevens als hierboven tot nadenken. IOCOB hoopt dat we met dit soort feiten de discussie tussen voor- en tegnstanders van alternatieve geneeskunde kunnen voeden, zodat we van these-antithese tot een synthese komen.

Onze hedendaagse geneeskunde heeft waardevolle kanten en problematische kanten, en dat geldt ook voor alternatieve geneeskunde. Je kan niet over de een oordelen als je de feiten van de ander niet kent en vise versa.

 

Berichten

  1. Erik schreef:

    Zeer zinvolle informatie;
    verplicht alle patienten mede te delen voor er wordt voorgeschreven!

  2. marc123 schreef:

    dag, wat mij opvalt is dat bij de verhandeling over alternatieve geneeskunst zo vaak de verdediging wordt gezocht. Waarom? Natuurlijk, IOCOB wordt vaak in de verdediging gedrongen, maar ligt dat er ook niet een beetje aan hoe ”alternatief” zich presenteert?

  3. IOCOB schreef:

    dat is een heel goed punt…het lijkt vaak wel een strijd, terwijl het alleen gaat om patienten te helpen met die behandeling die hun het meest steunen.
    IOCOB streeft naar heldere en transparante informatie. Inzicht in NNT kan daarbij helpen. Binnenkort zullen we de stelling gaan horen dat alternatieve geneeskunde erg gevaarlijk is. Dat soort uitspraken lijken absoluut te zijn. Toch kan je alleen spreken over gevaarlijk als je het kader kent, m.a.w. als je ook weet hoe ‘gevaarlijk’ reguliere geneeskunde is. En dan kom je snel in een soort verdediging…
    Verder blijkt dat het hele debat voor en tegen alternatieve geneeskunde eigenlijk niet inhoudelijk te krijgen is. IOCOB draagt al geruime tijd op radio en deze website feiten aan om tot een herwaardering te komen van het belang van alternatieve geneeskunde. Maar de discussie lijkt steeds weer een soort uitwisseling van vooroordelen te zijn of te worden…..
    What to do?

  4. Erik schreef:

    Echt weten doe ik het natuurlijk ook niet!

    Veel feiten blijven geven over plus en min van beide soorten geneeskunst.
    Objectiviteit en onafhankelijkheid garanderen.

    Vooral argumenten uit eigen kring gebruiken. Dat zijn immers geaccepteerde instituties.

  5. Erik schreef:

    Misschien toch eerst de regulieren hun definities duidelijk laten maken.
    Wat is volgens hen precies regulier en wat is kwakzalverij.
    Een definitie als regulier is wat onderwezen wordt, is niet voldoende.
    Onderwijs loopt per definitie achter op onderzoek en wetenschap. Dit zou zelfs reguliere onderwijsveranderingen blokkeren.
    Wat bewezen is, is regulier. Dat is een leuke inkopper. Veel regulier is niet bewezen, niet-regulier is ook vaak bewezen. We weten het.
    Empirie is nodig voor regulier en niet-regulier.
    Zo kan de reguliere zich niet onderscheiden.
    Dan kan hij op zijn gevoel afgaan; wat goed is en wat niet goed is.
    Dan is dus de conclusies weer dat er geen onderscheid is.

    Motto: blijven herhalen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.