Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Antidepressiva…tegen depressie?…dus niet

Antidepressiva…tegen depressie?…dus niet

In het geneesbulletin van mei 2008, pagina 45 e.v. staat een nieuwe analyse van de werkzaamheid van antidepressiva bij depressie. Uit een eerdere meta-analyse bleek al dat de werkzaamheid van deze middelen gering is, en het placebo effect groot. Uit een nieuwer onderzoek bleek dat als je al het ongepubliceerde werk meenam in de analyse de werking nog kleiner werd, en vrijwel gelijk werd aan het placebo effect. Nu is een analyse gedaan van de werkzaamheid van antidepressiva bij ernstige depressies. Ook nu weer blijkt dat de werkzaamheid klein is. Het was wel beter te meten bij de ernstig depressieve patienten. Waarom?

Omdat bij ernstige depressieve patienten het placebo-effect klein is. En dus is er beter een verschil meetbaar tussen echte medicatie en de placebo. Maar het totale absolute effect bleef toch klein. Er was bij ernstig depressieve patienten dus geen sprake van een betere reactie op antidepressiva, zoals men aanvankelijk dacht. 

Een ontluisterend feit, gezien de vele miljarden die we per jaar wereldwijd uitgeven aan antidepressiva!  Wist u dat alleen van Prozac er jaarlijks voor meer dan 2 miljard dollar aan inkomsten gegenereerd werd? Voor Zoloft was dat ook boven de 2 miljard, en alleen in de VS is de jaarmarkt meet dan 10 miljard dollar. Behoorlijk veel voor marginaal werkzame tabletten….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.