Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Eczeem > Probiotica bij allergie baby

Probiotica bij allergie baby

Persbericht: Probiotica zijn supplementen die aan de voeding worden toegevoegd, onder meer aan kaas en yoghurt, op basis van bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen. Volgens een Fins onderzoek zouden probiotico met de bacterie Lactobacillus rhamnosus die aan zwangere vrouwen en pas geboren baby's worden gegeven, de ontwikkeling van eczema en andere allergieën kunnen voorkomen.

De deelnemers aan de studie kregen enkele weken voor hun bevalling elke dag capsules met Lactobacillus rhamnosus. Ook na de bevalling kregen de vrouwen die borstvoeding gaven gedurende 6 maanden dagelijks de bacteriesupplementen, terwijl de baby’s die flesvoeding kregen de bacteriesupplementen in hun fles kregen toegediend. Het ging in alle gevallen om kinderen met een hoog risico op allergie vanwege een familiale voorgeschiedenis (een ouder of broertje of zusje met allergie).

Na 2 jaar hadden 35% van de kinderen eczema. Bij de kinderen die een probioticum hadden gekregen bleken de helft minder eczema te hebben gekregen. Of er ook een effect was op andere allergische reacties werd in deze studie niet aangetoond.Volgens de Finse onderzoekers zouden de bacteriën het immuunsysteem stimuleren en op die manier de ontwikkeling van allergieën tegengaan.

Deze hypothese ligt in de lijn van andere onderzoeken die hebben aangetoond dat de toename van het aantal allergieën mogelijk heeft te maken met het feit dat kinderen in meer hygiënische omstandigheden opgroeien waardoor ze minder in contact komen met bacteriën en hun immunsysteem te weinig wordt gestimuleerd. Kinderen daartegen die op jonge leeftijd met allerlei infecties te kampen hebben zoals verkoudheden, blijken beter gewapend te zijn tegen allergieën.

Tenslotte dit:

Meta-analyse van studies met probiotica in de preventie en de behandeling van atopische dermatitis bij kinderen(J Allergy Clin Immunol. 2008 ; 121 : 116-121. Lee J, Seto D, Bielory L.) Een meta-analyse van alle gegevensbanken van PubMed en Cochrane leert dat het gebruik van probiotica een preventief effect van ongeveer 0,69 blijkt te hebben in de preventie van atopische dermatitis.

Volgens de auteurs zijn er nu voldoende bewijzen dat probiotica een gunstig effect hebben bij de preventie van atopische dermatitis. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.