Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Osteopathie

Share |
Osteopathie is een systeem van diagnose en therapie gebaseerd op manipulatie van delen van het lichaam. De indicaties zijn vooral aandoeningen van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouders, bekken, armen en benen).

Osteopathie wordt ruim ingezet bij een veelheid van klachten, met name die van het bewegingsapparaat.[1] Er is veel onderzoek naar gedaan.
Sinds enkele jaren begrijpen we beter waarom osteopathie in veel gevallen goed werkt. Dat komt omdat de osteopaat door zijn handelen de lichaamseigen productie van het genezende lichaamseigen molecuul palmitoylethanolamide stimuleert. Dat is ook een van de redenen waarom bij osteopathie steeds vaker het supplement palmitoylethanolamide ingezet wordt.[2][3]

In de 19de eeuw werd de osteopathie ontwikkeld door Dr Andrew Taylor-Still in de USA. Osteopathie wordt ook wel de kunst van het aanpassen genoemd, omdat de therapeut het gehele lichaam weer aanpast aan de ontspannen toestand die normaal is, een toestand  die door alle stress en gestoorde bewegingen (computer, luie stoelen, geen sport) verdwenen is. Osteopaten werken dus ook vanuit de buik bijvoorbeeld. Door speciale handgrepen via de buik kunnen ze bewerkstelligen dat elders in het lichaam meer ruimte ontstaat, bijvoorbeeld in de nek.

Verschil osteopathie, chiropraxie en manueel therapie

Chiropractie en manueeltherapie werken beiden primair op het bewegingsapparaat. Chiropractoren werken ook wel op buikklachten en proberen die te beïnvloeden, door via correcties van de zogenaamde subluxaties (soort verstuikingen van de gewrichten) van de wervelkolom. daardoor kan de aansturing via het zenuwstelsel van de in de buik liggende organen weer beter functioneren. Osteopathen proberen de buikklachten eveneens te beïnvloeden via de wervelkolom, maar diverse technieken lokaal op de buikorganen en de omhullende bindweefselstructuren (ascieën) worden binnen de osteopathie gezien als de beste en snelste methoden tot herstel.

In Nederland zijn drie opleidingen, die elk jaar in totaal zo’n 40 nieuwe osteopathen afleveren. In België zijn er enkele duizenden osteopathen werkzaam. Ook in Frankrijk en Engeland is osteopathie bekend.

In de Verenigde Staten zijn de meeste osteopathen meer ‘kraker’ en richten zich op het bewegingsapparaat. In Europa/Nederland zijn osteopathen meer dan kraker alleen en werken 30-60 minuten per patiënt. In de VS zijn 40.000 osteopathen (met de titel ‘Doctor in Osteopathy’), die een universitaire opleiding hebben gevolgd. Deze professionals zijn ook opgeleid in het toedienen van medicatie en bijvoorbeeld injecteren. Als zodanig gaan de meesten in een soort huisartsenpraktijk werken en kiezen vaak voor de snelle oplossing (medicatie en een paar kraakjes bijvoorbeeld) Slechts 2 procent van de Amerikaanse osteopathen werkt zoals osteopathen in Nederland. Daarom is de Amerikaanse literatuur over osteopathie meestal op het bewegingsapparaat gerichte, de manueeltherapeutische osteopathie. In Europa is er de laatste tijd wel steeds meer inzicht in de zogenaamde ‘holistische osteopathie’.

Als je beslist naar een osteopaat te gaan, ga dan naar een geregistreerd osteopaat aangesloten is bij het NVO, te vinden is op de site van het NRO (het Nederlands Register voor Osteopathie): www.osteopathie-nro.nl.

Beoordeling

Belangrijk is de veiligheid van een methode. In ‘De Osteopaat’ van december. 2001 staat een literatuuronderzoek over de veiligheid van osteopathie (veilig). En verder blijkt de osteopathie een consistente methode is, die goed overdraagbaar is, met professionele opleidingen en verenigingen. Een stroming die in de USA een duidelijke eigen plaats binnen de gezondheidszorg heeft gekregen. IOCOB beoordeelt osteopathie met een groen stoplicht.

Referentie

[1] Degenhardt BF1, Johnson JC, Gross SR, Hagan C, Lund G, Curry WJ. | Preliminary findings on the use of osteopathic manipulative treatment: outcomes during the formation of the practice-based research network, DO-Touch.NET. | J Am Osteopath Assoc. | 2014 Mar;114(3):154-70. doi: 10.7556/jaoa.2014.033.

[2] Degenhardt BF1, Darmani NA, Johnson JC, Towns LC, Rhodes DC, Trinh C, McClanahan B, DiMarzo V. | Role of osteopathic manipulative treatment in altering pain biomarkers: a pilot study. | J Am Osteopath Assoc. | 2007 Sep;107(9):387-400.

[3] Darmani NA1, Izzo AA, Degenhardt B, Valenti M, Scaglione G, Capasso R, Sorrentini I, Di Marzo V. | Involvement of the cannabimimetic compound, N-palmitoyl-ethanolamine, in inflammatory and neuropathic conditions: review of the available pre-clinical data, and first human studies. | Neuropharmacology. | 2005 Jun;48(8):1154-63.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.