Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Multiple sclerose > Nut medicijnen tegen Spasticiteit onduidelijk

Nut medicijnen tegen Spasticiteit onduidelijk

Spasticiteit is een probleem bij dwarslesies, MS en andere aandoeningen van het ruggemerg. Daar zijn diverse middelen voor op de markt, waaruit de neuroloog kan kiezen. Dacht u dat die middelen bewezen zijn? Laten we eens de Cochrane daarvoor raadplegen, de hoogste instantie van de waarheid binnen de zogenaamde Evidece Based Medicine!

Daar vinden we de volgende uitspraak:

Main results

Nine out of 55 studies met the inclusion criteria. Study designs were: 8 crossover, 1 parallel-group trial. Two studies (14 SCI patients), showed a significant effect of intrathecal baclofen in reducing spasticity (Ashworth Score and ADL performances), compared to placebo, without any adverse effect. The study comparing tizanidine to placebo (118 SCI patients) showed a significant effect of tizanidine in improving Ashworth Score but not in ADL performances. The tizanidine group reported significant rates of adverse effects (drowsiness, xerostomia). For the other drugs (gabapentine, clonidine, diazepam, amytal and oral baclofen) the results do not provide evidence for a clinical significant effectiveness.

Authors’ conclusions

There is insufficient evidence to assist clinicians in a rational approach to antispastic treatment for SCI. Further research is urgently needed to improve the scientific basis of patient care. 

Dus, ondanks dat er een aantal middelen voorgeschreven worden, waaronder  gabapentine, clonidine, diazepam, amytal en baclofen, is er geen bewijs verzameld dat die middelen dan ook daadwerkelijk werkzaam zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.