Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Nieuws > Meniere en betahistine

Meniere en betahistine

Share |

Veel mensen vragen IOCOB: geef nu eens een duidelijk voorbeeld van een veel voorgeschreven middel waar geen bewijs voor is. Nou hier komt er dan een. Natuurlijk i.v.m. alle kritiek op UItgedokterd! Bij duizeligheid schrijven huisartsen een middel voor, Betaserc. Laten we dat middel eens onder de loep nemen.

Nu is Cochrane wel heel behoudend, maar het is altijd boeiend te zien wat ze zeggen over therapie vormen die in de praktijk van de huistarts gebruikt worden. Bijvoorbeeld betahistine of Betaserc bij duizeligheid bij de ziekte van Meniere. Dat wordt regelmatig voorgschreven, maar volgens de Cochrane analyse is er onvoldoende bewijs van werkzaamheid.

Dit is letterlijk wat ze over deze algemene behandeling van duizeligheid zeggen:

Not enough evidence about the effects of betahistine on Ménière’s disease or syndrome.

Ménière’s disease is a disorder of the inner ear which results in a spinning form of dizziness (vertigo), hearing loss and ringing in the ear (tinnitus), and can be disabling. It has no known cause. When it is secondary to a known inner ear disorder, it is called Ménière’s syndrome. Both can be difficult to diagnose. T

he drug betahistine hydrochloride (Serc®, Betaserc®) has been used to reduce the frequency and severity of the attacks. While the drug is very acceptable to those who use it, the review of trials did not find enough evidence to show whether it is helpful. Further research is needed. 

Nou is het niet zo dat als er voor een middel geen duidelijk bewijs is, dat het dan niet werkt. Soms zijn onze methodes om duidelijk te maken dat iets werkt gewoon nog niet goed genoeg. Duizeligheid meten is ook niet eenvoudig.  

Bron 

James AL, Burton MJ. Betahistine for Ménière’s disease or syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews 2001, Issue 1. Art. No.: CD001873. DOI: 10.1002/14651858.CD001873.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *