Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Hooikoorts > Hooikoorts zijn er alternatieven?

Hooikoorts zijn er alternatieven?

Share |
Het is weer hooikoorts tijd. Wat te doen? Regulier? Alternatief? 

Hooikoorts: Het heeft dus niets met hooi of koorts te maken…

Wat het is: een heftige allergische reactie van het oog en neusslijmvlies op stuifmeel Het is seizoensgebonden. Na de leeftijd van circa 55 jaar heb je er bijna geen last meer van. De moeilijke term is allergische rhinitis. 

Allergische rhinitis heeft dus te maken met een overgevoeligheid voor stuifmeelkorrels van zowel grassen, bomen als van onkruid. De seizoenvariatie van de klachten volgt de bloeiperiode.

Bomen bloeien vroeg in het jaar: de wilg en de hazelaar in februari-maart, de berk in april-mei. Onkruid kan van april tot september klachten geven.

De bloeiperiode van grassen is meestal tussen half-mei en midden-september. Het stuifmeel van grassen vormt in onze streken de voornaamste bron van hooikoorts.

De symptomen van hooikoorts zijn het hevigst als de concentratie van stuifmeelkorrels in de lucht het grootst is. Dit is op warme en winderige dagen. Graspollen zijn uiterst licht en kunnen zodoende door de wind eenvoudig over grote afstanden worden meegevoerd. Vandaar dat graspollen ook last kunnen geven op plaatsen waar men dat wellicht niet zou verwachten (in de binnenstad bijvoorbeeld). 

Regulier behandelen:

Er zijn middelen die de allergische reactie onderdrukken, zowel als pilletjes als oog en neusdruppels. Meestal zijn dat de zogenaamde antihistaminica, daar zijn er erg veel van op de markt. Of corticosteroiden.

Ook kan je met injecties het afweersysteem desensibiliseren, zo heet dat, ongevoeliger maken voor het stuifmeel. Druppels onder de tong kunnen ook, maar het duurt vaak wel lang (jaren) voordat dat optimaal effect heeft!

En in beide gevallen is de werkzaamheid maar matig en duurt het erg lang voordat effect gevoeld kan worden.

Alternatief:

Verder is er weinig onderzoek gedaan, er is wat verspreid bewijs voor bepaalde plantaardige preparaten, homeopathische neusspray, en acupunctuur, maar het is allemaal niet zo indrukwekkend.

Een plantaardig preparaat van groot hoefblad is het meest belovend. Maar dat is in Nederland niet op de markt. De lichaamseigen ontstekingsremmer Normast, die de mest cel remt, de oorzaak van hooikoorts is een boeiend alternatief.

En tenslotte, een kleine Nederlandse studie van het Bolkinstituut naar de effecten van het antroposofische kweepeer-citroen extract was positief. Dat preparaat heet Gencydo en wordt onder de huid ingespoten. Antroposofische huisartsen hebben daar jarenlang goede ervaringen mee opgebouwd.

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Peter Pijpers schreef:

  Graag wil ik u laten weten dat ik jarenlang erg veel last heb gehad van hooikoorts. Tranende en jeukende ogen, veel niezen, dichte neus, etc.

  Op een dag vertelde een vriend me dat ik eens bijenpollen moest proberen. Ik heb dat gedaan en gebruik het nu al 5 jaar elke dag. Sinds die tijd heb ik niet tot nauwelijks meer problemen.

  Bijenpollen zijn puur natuur en geven ook nog eens energie. Ik stond altijd huiverig tegenover natuurprodukten maar ben, ook door andere ervaringen waarvan sommigen zelf ongelooflijk zijn, geheel omgeslagen.

  Met vriendelijke groet,

  Peter Pijpers

  1. Savannah schreef:

   Geachte heer Pijpers,

   Met belangstelling heb ik uw ervaring t.a.v. het gebruik van bijenpollen gelezen.

   Welk merk gebruikt u, wat is de dosering en waar koopt u dit?

   Ik heb een ongelooflijke last van opgezwollen en tranende ogen, waarbij de oogplooi telkens scheurt!

   Ik zou het enorm waarderen als u mij verder op weg kunt helpen.

   Alvast bedankt voor uw medewerking.

   Met vriendelijke groet,

   Savannah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.