Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Nieuws > Gebruik van cathethers binnen cardiologie betwist

Gebruik van cathethers binnen cardiologie betwist

Share |
Binnen de cardiologie speelt de zogenaamde Schwann Ganz catheter een grote rol. Om te meten hoe het hart functioneert wordt een cathether in een bloedvat ingebracht. Dan kan je meten wat de bloeddruk is ter plekke, en hoe de vaten het het hart reageren om het geven van medicijnen. Het klinkt allemaal heel logisch. Maar is het dat ook? In 1998 werd al gesteld dat het gebruik van deze catheters of verboden moest worden, of onderzocht moest worden.

Want het inbrengen van een catheter bij erg zieke patienten levert ook bijwerkingen op! [1] Anno 2007 lezen we over het cathether gebruik dat nooit bewezen is dat het werkt, en dat het nare bijwerkingen kan opleveren! Er wordt gesteld dat er het routine inbrengen van dit soort catheters niet zinvol is! We citeren:

Based on the results of the Evaluation Study of Congestive Heart Failure and Pulmonary Artery Catheterization Effectiveness trial and the meta-analysis, there is no indication for routine use of pulmonary artery catheters to adjust therapy during hospitalization for decompensation of chronic heart failure. 

[2]  

Referentie

[1] Lumb PD. | A future role for the pulmonary artery catheter? | Curr Opin Anaesthesiol. | 1998 Apr;11(2):135-9.

[2] Shah MR, Miller L. | Use of pulmonary artery catheters in advanced heart failure. | Curr Opin Cardiol. | 2007 May;22(3):220-4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *