Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Migraine en hoofdpijn > Osteopathie en migraine een Nederlandse studie

Osteopathie en migraine een Nederlandse studie

Mensen met migraine rapporteren een fysiek, mentaal en sociaal minder goed functioneren. Migraine patiënten werden op de hoogte gebracht van het onderzoek naar de effectiviteit van osteopatische behandeling via huisartsen, osteopaten en de publieke media. Het onderzoek is uitgevoerd door dhr. M. van Tintelen, Osteopaat DO-mro, in opdracht van het SWOO, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Osteopathie.

Er is gebruik gemaakt van de black box methode. De onderzoeksgroep bestond uit een controlegroep van 27 patiënten die vergeleken werd met een osteopatisch behandelde groep van 52 patiënten. Meting vond plaats door middel van een vragenlijst. Een vragenlijst werd ingevuld voor aanvang en na een jaar van het onderzoek. 19 patiënten vielen uit, daar zij de tweede vragenlijst niet retourneerden, waardoor 60 patiënten overbleven. 19 patienten in de controlegroep, 41 patiënten in de osteopatisch behandelde groep. Resultaat van het onderzoek is dat binnen de osteopatisch behandelde groep een significante verbetering gesignaleerd werd in 24 parameters, waaronder een afname van frequentie en intensiteit van de migraine-aanvallen. Ook werd een afname gesignaleerd van niet direct gerelateerde klachten als maag- en darmklachten, duizeligheid, en pijn in armen en benen. Conclusie is dat ook het algemeen welbevinden verbeterde. Binnen de controlegroep was bij geen van de onderzochte parameters een significante verbetering waarneembaar. Lees meer in het volgend artikel: Gecontroleerde studie naar migraine met osteopathie.

Berichten

  1. Erik schreef:

    Jammer dat de link:

    migraine met osteopathie” class=”jce_doclink”>Gecontroleerde studie naar migraine met osteopathie.

    niet werkt.

  2. IOCOB schreef:

    Nu doet de link het gelukkig wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.