Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Dure pillen zijn effectiever!

Dure pillen zijn effectiever!

Van dure producten wordt vaak aangenomen dat deze ook een betere kwaliteit hebben dan goedkope producten. Dit geldt ook voor pillen! In een interessant experiment is aangetoond dat wanneer de proefpersonen te horen krijgen dat een placebopil (neppil) duur is, deze ook beter werkt!

82 betaalde proefpersonen kregen electrische schokken op hun polsen, zodat het effect van een nieuwe "pijnstiller"gemeten kon worden. Allen kregen een folder waar onder andere de prijs van de pil in stond. De prijs was of 0,10 dollar of 2,50 dollar. De pil was een placebo. Op een schaal van 0 tot 100 moesten de proefpersonen hun pijngewaarwording scroren. Het bleek dat meer proefpersonen uit de groep met de duurdere pil een pijnstilling ervoeren, namelijk 85% versus 61%. Ook was de vermindering van pijn groter in de dure pillengroep, bij alle stroomsterktes die de personen ondergingen (zie figuur).[1]

pillen_prijs_placebo

Bij de sterkere schokken verdween het verschil in effect. Vaak wordt gezien dat placebo’s vooral bij mensen met milde klachten werken.

Referentie

[1] Waber RL, Shiv B, Carmon Z, Ariely D. | Commercial features of placebo and therapeutic efficacy. | JAMA. | 2008 Mar 5;299(9):1016-7. doi: 10.1001/jama.299.9.1016.

Berichten

  1. Erik schreef:

    Ik dacht altijd al dat ik veel te laag zat met mijn prijsjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.