Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Definities > Alternatieve geneeskunde

Alternatieve geneeskunde

Share |

Onder de term alternatieve geneeskunde wordt sinds vele tientallen jaren die vorm van geneeskunde beschreven die niet regulier zijn. De alternatieve geneeskunde werd als term gebruikt om het contrast aan te geven met de reguliere geneeskunde. Binnen de universiteiten wordt les gegeven in de reguliere geneeskunde, buiten de universiteiten in de alternatieve geneeskunde.

Toen men besefte dat het woord alternatief eigenlijk niet juist is, omdat dat aangeeft dat het een alternatief zou zijn voor de gewone, reguliere behandeling, is men meer gaan spreken van complementaire behandelingen, of complementaire behandelvormen. Inmiddels, sinds enkele jaren wordt de term geïntegreerde geneeskunde meer gebruikt, om aan te geven dat er reguliere en complementaire behandelvormen naast elkaar ingezet worden om de patiënt te helpen.

De term alternatieve geneeskunde is dus eigenlijk obsoleet. Ook de term geneeskunde in de alternatieve geneeskunde suggereert dat het methoden zijn die genezen. Terwijl in principe de patiënt behandeld wordt, en het van meerdere factoren afhangt of de patiënt beter wordt.

De geschiedenis van de termen  zou als volgt omschreven kunnen worden:

 • alternatieve geneeskunde
 • holistische geneeskunde
 • integrale geneeskunde
 • complementaire geneeskunde
 • complementaire behandelvormen en complementaire behandelingen
 • geïntegreerde geneeskunde, Integrated medicine of integrative medicine.
Hier zien we hoe men de alternatieve geneeskunde vanuit het perspectief van de criticus beziet, een soort Dr Renckens visie:

Berichten

 1. doc schreef:

  Dat lijkt me een juiste analyse, de term geintegreerde geneeskunde staat echter voor meer dan complementair alleen, dat zeggen jullie elders op je website ook.

 2. Erik schreef:

  ‘Ook de term geneeskunde in de alternatieve geneeskunde suggereert dat het methoden zijn die genezen. Terwijl in principe de patient behandeld wordt, en het van meerdere factoren afhangt of de patient beter wordt. ”

  Geldt dit dan ook niet voor de reguliere geneeskunst?

 3. Bert Albronda schreef:

  Artsen genezen niet. Het genezen vind plaats door die mechanismen in het lichaam te stimuleren, die tot genezing leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.