Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Vermoeidheid > Vermoeidheid en Q10

Vermoeidheid en Q10

Share |

Q10: het lijkt de codenaam voor een geheime operatie van de CIA. Maar het is de naam van een lichaamseigen stof die een belangrijke rol speelt bij de vorming van energie in de cellen van vrijwel alle levende wezens. Q10 is goed onderzocht bij veek aandoeningen, bijvoorbeeld bij hartfalen. Maar ook bij chronische vermoeidheid kan Q10 een ondersteunende rol spelen. Eventueel samen met andere natuurlijke stoffen zoals alfa-liponzuur, Normast of PeaPure voor de behandeling van chonische pijnen bijvorbeeld bij diabetes or artrose. Of ook een erg mooie combinatie, met theanine, het natuurlijke stofje uit thee dat rust brengt en goed laat slapen. 

Onze ervaring is dat mensen die moe zijn en overspannen het beste af zijn met de combinatie Q10 met theanine.  

Voorts kunnen deze supplementen een zinvolle rol spelen bij de behandeling van bijvoorbeeld neuropathie.

 

Veel namen: van Q10 tot ubichinone

Q10 heeft vele namen en staat onder meer bekend als CoQ10, Co-enzym Q10, ubiquinone of ubidecarenone. De stof heet Q10, omdat in de chemische structuur 10 dezelfde stukken molecuul aanwezig zijn in de zogenaamde staart van het molecuul.

De kop van het molecuul Q10 bestaat uit een ring atomen en heeft de functie om elektronen van het ene naar het andere molecuul in de cel over te brengen. Door dat overdragen van elektronen ontstaat energie in de cellen, noodzakelijk voor alle levensprocessen. Deze kopstructuur van het molecuul wordt door scheikundigen Quinone genoemd, vandaar de letter Q.

De rol die Q10 speelt in de stofwisseling van levende wezens is dat het als een soort enzym functioneert, een zogenaamd co-enzym. Het maakt de functie van tenminste drie verschillende enzymen mogelijk. Deze drie enzymen zitten in de energieleveranciers van de cellen, de mitochondriën en spelen alle een belangrijke rol in de productie van energie.

Functie Q10

Q10 is een lichaamseigen stof met een cruciale functie in de cellen. Wij kunnen Q10 zelf maken, dus het is geen vitamine in de strikte betekenis van het woord. Voor ons lichaam is het niet eenvoudig om Q10 te maken. Daarvoor is niet alleen een reeks vitamines nodig, itamine B2, B3, B5, B6, Foliumzuur en vitamine C, maar ook een serie sporenelementen.

Omdat onze hedendaagse voeding niet optimaal is, zijn sommige enzymen of sporenelementen niet voldoende aanwezig. Enkele wetenschappers menen dan ook dat dit de reden is waarom een aantal mensen waarschijnlijk te weinig Q10 produceert. Dit gebrek zou mede de oorzaak kunnen zijn van een hartinfarct.

Co-enzym Q10 speelt een belangrijke rol, vooral in de hartcellen, in de keten van biochemische processen die energie produceren, . Bij mensen met hartspierzwakte is het co-enzym Q10 gehalte verlaagd. Een tekort aan Q10 kan worden gecorrigeerd door ubichinon als tablet of capsule in te nemen. Recente onderzoekingen geven aan dat Q10 inderdaad de hartfunctie bij patiënten met hartfalen kan verbeteren.

Q10 en voedsel

In Denemarken heeft men ontdekt dat de gemiddelde hoeveelheid Q10 die via het voedsel opgenomen wordt drie tot vijf milligram per dag is. De meeste mensen krijgen dus minder dan 10 mg van de stof binnen. Dat lijkt wat weinig te zijn. Q10 zit vooral in vlees, gevogelte, vis, sojabonen en noten. Een derde van de stof gaat verloren als voedsel gebakken wordt, koken vermindert de hoeveelheid Q10 niet.

Voedsel Hoeveelheid Q10 (mg)
Biefstuk Gewone portie 2.6
Haring Gewone portie 2.3
Kip Gewone portie 1.4
Sojaolie 1 eetlepel 1.3
Gestoomde forel Gewone portie 0.9
Pinda 1 portie 0.8

Q10 en Onderzoek

In de jaren 60 ontdekten Japanse geleerden dat in de hartspier enorm veel Q10 zit. Dit is begrijpelijk, omdat de hartspier constant hard moet werken. Daardoor heeft hij veel energie nodig. Het hart slaat ongeveer 100.000 keer per dag en 36 miljoen keer per jaar en Q10 moet de energie voor al die slagen mogelijk maken.

De laatste decennia is er veel onderzoek gedaan naar de functie van Q10 bij hartaandoeningen, vooral hartfalen. Men vond dat in het bloed en weefsels, zoals het hartspierweefsel, veel te lage concentraties Q10 aanwezig zijn. Verder is gebleken dat de ernst van het hartfalen, waarbij de patiënt bijvoorbeeld niet meer kan traplopen zonder buiten adem te zijn, samenhangt met de ernst van het tekort aan Q10. Dus: hoe groter het tekort aan Q10, hoe ernstiger het hartfalen.

Voor een uitleg over hartfalen zie het filmpje:


 

Een van de eerste onderzoeken, dat gepubliceerd werd in het prestigieuze symposiumverslag ‘Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA’ van juni 1985 schokte de medische wereld. De auteurs maakten melding van 19 patiënten die een heel ernstige vorm van hartfalen hadden en op het randje van de dood balanceerden. De therapeutische resultaten van de Q10-behandeling waren vanuit klinisch oogpunt enorm: het hartfalen verminderde op een indrukwekkende wijze. Deze verslaglegging werd snel opgevolgd door nieuwe studies met een academische opzet.

In de begintijd heeft men onderzocht of het toevoegen van Q10 aan de behandeling met ontwateringmiddelen (diuretica) en digitalispreparaten of zogenaamde ACE-remmers effect had. Twee groepen patiënten werden onderzocht: Een groep met Q10 en een groep met placebotabletten. De functie van het hart werd vervolgens met moderne technieken gemeten en er bleek dat een langzame verbetering optrad bij de groep met Q10. Nog belangrijker was dat de symptomen waar de patiënten over klaagden, zoals kortademigheid, pijn op de borst, hartkloppingen en vermoeidheid ook alle positief reageerden op de behandeling.

Deze bijzondere uitkomsten zijn inmiddels in vele andere studies bevestigd. Onderzoek in Duitsland, Japan en de USA demonstreerde dat Q10 een positief effect heeft bij hartfalen en dat de stof veilig is. De grootste studie was een Italiaanse studie waar meer dan 2500 patiënten met hartfalen succesvol met Q10 behandeld werden.

Recente studies met Q10

In recente studies is specifiek gekeken naar de effecten op de diastolische functie van het hart die relatief vroeg vermindert bij aandoeningen zoals hartklepstoornissen, hartfunctieproblemen door hoge bloeddruk e.d. De diastolische functie is afhankelijk van de ontspanning van het hart, en vreemd genoeg is voor een optimale ontspanning van de hartspier heel veel energie nodig, mogelijk gemaakt door Q10. Het kost het hart veel meer energie om zich met bloed te vullen, dan dat het energie kost om het hart te legen. Daarom is het meten van de vulling van het hart, een goede graadmeter voor de energieproductie van het hart. Als er te weinig energie beschikbaar is, kan het niet goed ontspannen, en blijft het stijf, zodat de vulling niet optimaal is. Dit kan met moderne technieken zoals de echocardiografie zichtbaar gemaakt worden. Met ultragolven wordt als het ware door de borstwand heen gekeken naar de functie van het hart. De stijfheid van de hartspier verdwijnt na het geven van Q10 en het hart kan beter ontspannen. Een gevolg daarvan is dat er meer bloed in de hartspier stroomt, en dat er ook meer bloed in het lichaam rondgepompt kan worden.

Q10 als aanvulling op reguliere medicatie

Q10 kan bij patiënten met hartfalen een significante bijdrage leveren en naast gewone medicatie gegeven worden. Uit diverse studies is duidelijk geworden dat bijvoorbeeld de bloeddruk zich zodanig normaliseert dat sommige patiënten kunnen stoppen met bloeddruk verlagende pillen.

De combinatie van Q10 en aanvullende leefadviezen is een goede start naast de reguliere therapie.

Q10 Bijwerkingen en Interacties

Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend van Q10. Sommige patiënten klagen over slapeloosheid, een reden om dan Q10 bij het ontbijt te geven en niet bij het avondeten. Vooral doseringen boven de 100 mg kunnen activerend werken en de slaap storen. Soms ontstaat roodheid van de huid, misselijkheid en pijn in de bovenbuik. Ook duizeligheid, overgevoeligheid voor licht, snel geïrriteerd worden, hoofdpijn en vermoeidheid zijn als bijwerkingen beschreven. Meestal echter van voorbijgaande aard. Er zijn wel gevallen bekend van interacties. Daarom moet Q10 niet klakkeloos genomen worden zonder medische begeleiding. De aanvankelijke angst dat Q10 de werking van bloedverdunnende stoffen zou versterken, is door recent onderzoek ontkracht. Toch wordt nog vaak gewaarschuwd dat Q10 niet gegeven moet worden bij patiënten die met bloedverdunnende middelen zoals coumarine behandeld worden.

Q10: Onderzoek in Nederland

Q10 is een belangrijke stof, die binnen de reguliere behandeling van hartfalen helaas zelden wordt ingezet. Dat komt doordat de stof als supplement wordt gezien, en daarom ‘verdacht’ is. Ook speelt een rol dat er geen patentbescherming is en dat Q10 dus niet onder de aandacht van artsen wordt gebracht door mrachtige farmaceutische bedrijven. Het is zeer de moeite waard om het therapeutische effect van deze stof verder te onderzoeken.

Beoordeling

Vanwege de veiligheid en bewezen effectiviteit, geeft IOCOB een groen stoplicht voor de toepassing bij patiënten met hartfalen. Het bijwerkingenprofiel is veilig,  zeker in vergelijking met reguliere middelen voor deze indicatie.

Sites

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Petra schreef:

  Ik heb veel spierpijn door gebruik van simvastatine 20. Spieren in mijn schouders en borst spieren doen erg veel pijn net of de spieren verstijven. Kan ik met Q10 minder pijn hebben ? en zijn er bijwerkingen bekend van Q10 ?
  p.alles1@ziggo.nl

  1. Ju schreef:

   Simvastatine kan voor extra spierafbraak zorgen (statines). Daardoor hebt u mogelijk spierpijn. Indien voor u ernstig is kunt u beter met uw huisarts overleggen of uw creatine-kinase (CK)spiegel niet een keer geprikt kan worden en mogelijk over te stappen naar een ander cholesterol verlagend middel.

  2. Andries schreef:

   Mijn advies: gewoon stoppen met statines. Heeft geen enkele zin en is zelfs gevaarlijk.
   Aanvullen met Q10 is erg zinvol, daar statines de aanmaak van Q10 in de lever belemmeren.

 2. Corrado schreef:

  CoQ10 is Essentieel indien U Statin Medicijnen wanneer dan ook gebruikt. Omdat veel mensen statin medicijnen innemen en volledig onwetend zijn van deze belangrijke informatie. Statin medicijnen die worden gebruikt om cholesterol niveaus te verminderen werken door een enzym in uw lever te beinvloedenhet niveau omlaag te halen, waardoor niet alleen de productie van cholesterol vermindert, maar het vermindert ook de productie van coenzyme Q10. Wanneer u de productie van CoQ10 vermindert, neemt hetrisico van een aantal verschillende gezondheidsproblemen toe. Voortijdig verouderen is een voornaame bijwerking van het hebben te laag CoQ10 niveau, omdat deze essentiële stof andere antioxidanten recycleert, zoals vitamine C en E. CoQ10 tekort versnelt ook DNA schade en omdat CoQ10 heilzaam voor hartgezondheid is en spier functies (!) deze verlaging leidt dan tot vermoeidheid, spierzwakheid, spierpijn en uiteindelijk hartstilstand. Daarom is het absoluut nodig CoQ10 aan te vullen indien u een statin medicijn neemt. Het is een medische misser om een statin medicijn voor te schrijven zonder CoQ10 aan te raden of beter nog ubiquinol. Veel dokters verzuimen hun patiënten hierover te informeren.

 3. van remoortere gerard schreef:

  Zo het kunnen dat je er een beetje van bijkomt daar het zich op stapelt in je lichaam?

 4. Frank schreef:

  Mij is niet helemaal duidelijk of Q10 nu wel of niet gebruikt kan (mag) worden in combinatie met bloedverdunners. Ik gebruik bloedverdunners (na een CVA) en cholesterolverlagers (type fibraten) en heb nog steeds veel last van spier- en gewrichtspijnen. Graag advies.

 5. vanmulder yvette schreef:

  wanneer Q 10 innemen, morgend of avond.

  dank u

 6. Jo schreef:

  Er zijn twee heel recente studies gedaan over Q10 en hartfalen.
  Ik heb dit teruggevonden op de website van Pharma Nord.
  Kisel-10 studie en Q-Symbio studie.
  Zeer goede resultaten werden vastgesteld voor deze patiënten met Bio Q10.
  Mijn artse zegt me om Q10 s ochtends te nemen. Ik heb geen hartfalen maar voelde me steeds erg moe, ik merk nu dat ik veel meer energie heb tijdens mijn activiteiten zonder dat ik excitatie ervaar!

 7. Potman schreef:

  Mijn vraag ik gebruik al 4 jaar q 10-30-Mg maar nu heb ik steeds prikkels in mijn benen kand dat betekenen dat het teveel wordt de neuroloog gaat nu de benen meten met een apperaat Al jaren gebruik ik bloedverdunners zonder problemen met het middel q-10
  Kan ik de q-10 blijven gebruiken
  Ik wacht op uw antwoord

 8. hendrks schreef:

  er zijn tal verschillende eenheden .
  wat is het beste te gebruiken bij colesteron
  verlagend
  waardoor spierpijn ontstaat.

 9. Anneke schreef:

  Ik heb op aanraden van mijn cardioloog q10 gaan gebruiken maar ik heb ook cva,s gehad en ben al 36 jaar diabeet.ik heb een stent in en in zijn geheel ook copd en reuma/artrose heb ook hoge bloedruk en verhoogd cholestorol en had dus heel erge spierpijn,het meeste snachts in mijn onderbenen en voeten zelfs met q10 maar ik neem nu nog bij mijn regulieren tabletten magnesium voor de spieren en vitamine d omdat ik sowiso al 71 jaar ben en wij eten ook heel gezond en ik moet zeggen dat ik nog redelijk goed funcksioneer maar een goed advies is altijd welkom.

 10. Tanja Holthuis schreef:

  Hoe maak je de keuze om Q10/ 50 of 100 Mg te gebruiken

  1. JCH schreef:

   Er zijn onderzoeken geweest waarbij hoeveelheden van 1200 mg over een periode van 16 maanden is toegepast zonder enige problemen. Let op dat de aangegeven hoeveelheid op de verpakking vaak te laag is en dat een hogere dosis (in dit geval) zeker uitgeprobeerd kan worden.

 11. ferenc petray schreef:

  aangezien mijn huisarts het ook niet weet wil ik u vragen,mag ik q10 slikken ivb.mijn medische toestand,bloedbrukverlagers,bloedverdunners,en cholesterolverlager, bij voorbaat dank voor uw antwoord

 12. ferenc petray schreef:

  ik heb een week geleden wat gevraagd maar nog geen antwoord van U gehad,ik zou willen weten of ik Q10 mag slikken,aangezien ik verschillende med.gebruik,oa.bloedverdunners bloeddrukverlagers,mijn huisarts weet het ook niet,bij voorbaat mijn dank voor uw antwoord,F.Petray

  1. Sinisa schreef:

   Hallo Ferenc,

   Ben je inmiddels er achter gekomen of q10 geslikt mag worden als je bloedverdunners gebruikt?
   Alvast bedankt,
   groetjes, Sinisa

   1. F Petray schreef:

    hallo Sinisa,ik ben nog steeds niet achter of ik Q10 mag slikken,misschien dat jij het weet? groetjes ferenc

 13. Ciska schreef:

  Ik heb een transplantatienier. Mag ik dan q10 gebruiken? Van statines krijg ik te veel bijwerkingen dus gebruik ik niet. Wil dit proberen ook ivm vermoeidheid

 14. roelie schreef:

  ik gebruik ascal en hoge bloeddruktabletten vitamine d, gebruikte statine kreeg daardoor suikerziekte dus daar weer medicijnen voor. ben ook gedotterd, gestopt met statines en gebruik nu sinds 2 weken rode rijst met q10 en krijg wat meer energie.
  dus mensen als het even mogelijk is stop met de statines.

  1. roelie schreef:

   ik ben met rode rijst gestopt want er zit ook een statine in. kreeg er last van.

 15. Iris schreef:

  Mijn choleserol was wat aan de hoge kant , 7.4 en men adviseede mij om medicijnen te gaan gebruiken ( statine)
  Ik heb iets anders geprobeerd, van het merk Pure kocht ik – rode rijst gist met Q10- . Resultaat na een half jaar;
  van 7.4 naar 6.3 !!

 16. Elly Sonke schreef:

  ik heb al veel statines geprobeerd voor mijn te hoge cholesterol maar kan er niet tegen, nu ben ik rode gist rijs gaan gebruiken met aanvullend Q10 en hoop dat mijn cholesterol gezakt is tot onder de 5. ik ben benieuwd controle eind december.ik heb ook artrose dus vaak pijn en heb ook groenlip mossel aangeschaft kan dit samen ??
  voor goed resultaat ??

 17. f.petray schreef:

  ik heb U een vraag gesteld in juni 2016 maar nog geen antwoord ivm.bloedverdunners, en bloeddrukverlagers,ka ik q10 slikken of niet bij voorbaat dank voor Uw antwoord

 18. Annie schreef:

  Ook mijn cholesterol is te hoog ,ik heb al heel veel medicijnen geprobeerd maar elke keer weer spierpijn door de statines.
  Ik had gehoopt dat de rode gist rijst de oplossing zou zijn maar helaas ook daar zitten statinus in, dus ook maar weer gestopt.
  Ik had wel baad bij de Q10 die daar in zat.Mijn vraag is:mag ik de Q10 gebruiken
  en hoe hoog is dan de dosering??? Ik heb de Rode Gist Rijst van vitaminehealth gebruikt.

  1. H v d pol schreef:

   Q 10 samen met maagzuurremmer?

 19. Ron schreef:

  Na vele stands en jarenlang statine gebruik met al zijn bijwerkingen (slapeloos, ongeduldige blaas, maar vooral spierpijn) gebruik ik Q10 al jaren lang, met instemming van mijn cardioloog, naast bloedverdunners (fenprocoumon) eerst 30mg per dag later 100mg p/d Bij de verhoging naar 100mg werd de spierpijn echt veel minder. Q10 had geen invloed op mijn INR. Overigens hoorde ik dat in vele landen bij statinegebruik ook Q10 wordt voorgeschreven.

 20. Rik Vanneste schreef:

  Na twee maal een bloedonderzoek gedaan te hebben ( 10/10/2016 en 20/06/2017) zijn mijn waarden co-enzyme Q10 2816 en 2779 ( mag normaal 750 -1000 zijn) Ik kan alleen iets vinden over te lage waarden.
  Wat betekend veel te hoge waarden,,??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.