Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Hoge Bloeddruk > Ozonbloed in de billen bij hartfalen

Ozonbloed in de billen bij hartfalen

hartfalen.jpegTja, zou de bizarre ozon Eigenbloed therapie dus toch werken? Eh, Ja...maar wel op een hele speciale wijze toegediend en alleen bij een subgroep van onderzochte patienten. IOCOB gaf eerder een rood stoplicht voor de toepassingen van geozoniseerd bloed. Maar nu verscheen een grote studie met duizenden patienten in The Lancet, waaruit blijkt dat met ozon behandeld bloed, ingespoten in de billen, bij patienten met een bepaalde vorm van hartfalen werkzaam zou zijn...Dit is het resultaat van de advanced chronic heart failure clinical assessment of immuno-modulation (ACCLAIM) trial die eind Januari in the Lancet verscheen. Maar nu even eerlijk: in de gehele studiepopulatie die onderzocht werd was geen verschil te vinden. Alleen dus in bepaalde subgroepen..

Uit dierexperimenten bleek dat bij hartfalen een soort ontsteking van de hartspier zich ontwikkeld, met zelfs antilichamen tegen hartspierweefsel. De auteurs geven aan dat bloed dat bloodgesteld werd aan ozon de witte bloedcellen doodt waardoor via een immunologisch mechanisme de afweer tegen de eigen hartspier vermindert:

Evidence suggests that ex-vivo exposure of a blood sample to controlled oxidative stress initiates apoptosis of leucocytes soon after intramuscular injection of the treated sample. The physiological response of the recipient’s immune system to apoptotic cells results in a reduction in inl ammatory cytokine production, and upregulation of anti-inlfammatory cytokines. This combined effect on the immunesystem might be especially beneficial to patients with chronic heartfailure, since the inflammation associated with it shows an imbalance of two opposing sides of the cytokine network.[1][2]

Het bloed werd in een kleine hoeveelheid afgenomen (10 ml) en bestraald met UV licht, en blootgesteld aan ozon. Daarna werd het teruggespoten in de billen. De controlegroep kreeg in een geblindeerde spuit fysiologisch zout in de bilspier gespoten. 177 centra deden mee aan de studie en in het totaal werden eer 2426 patienten ingesloten in de studie.

Uiteindelijk bleek de totale mortaliteit in de groep die behandeld werd met eigen bloed niet significant te verschillen van elkaar. Zelfs in tegendeel:de mortaliteit in de placebo groep was 1% lager. Alleen in subgroepen bleek het effect van de ozonizatie positief te zijn. De auteurs gaven in de discussie zelf aan dat de resulaten teleurstellend waren, dus ook in dit geval bleek de therapie minder sterk dan dat men hoopte.

Bron

Torre-Amione G, Anker SD, Bourge RC, Colucci WS, Greenberg BH, Hildebrandt P, Keren A, Motro M, Moyé LA, Otterstad JE, Pratt CM, Ponikowski P, Rouleau JL, Sestier F, Winkelmann BR, Young JB; Advanced Chronic Heart Failure CLinical Assessment of Immune Modulation Therapy Investigators.Results of a non-specific immunomodulation therapy in chronic heart failure (ACCLAIM trial): a placebo-controlled randomised trial.Lancet. 2008 Jan 19;371(9608):228-36. 

 

 

 

Referentie

[1] Torre-Amione G, Sestier F, Radovancevic B, Young J. | Effects of a novel immune modulation therapy in patients with advanced chronic heart failure: results of a randomized, controlled, phase II trial. | J Am Coll Cardiol. | 2004 Sep 15;44(6):1181-6.

[2] Torre-Amione G, Anker SD, Bourge RC, Colucci WS, Greenberg BH, Hildebrandt P, Keren A, Motro M, Moyé LA, Otterstad JE, Pratt CM, Ponikowski P, Rouleau JL, Sestier F, Winkelmann BR, Young JB; Advanced Chronic Heart Failure CLinical Assessment of Immune Modulation Therapy Investigators. | Results of a non-specific immunomodulation therapy in chronic heart failure (ACCLAIM trial): a placebo-controlled randomised trial. | Lancet. | 2008 Jan 19;371(9608):228-36. doi: 10.1016/S0140-6736(08)60134-8.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.