Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Geneesmiddelen industrie niet innovatief

Geneesmiddelen industrie niet innovatief

In het geneesmiddelenbulletin het volgende over het jaar 2007: het viel erg tegen met nieuwe middelen en die middelen die op de markt kwamen waren onnodig en niet innovatief. We citeren: In 2007 zijn er minder nieuwe geneesmiddelen geregistreerd met een nieuw werkzaam bestanddeel (NCE). In Nederland zijn er drie nieuwe NCE’s geregistreerd. Bij de European Medicines Agency (EMEA) zijn 133 nieuwe geneesmiddelen geregistreerd, maar daarvan was een groot deel combinatiepreparaten van ACE-remmers en angiotensine II-antagonisten, voor de behandeling van hypertensie.

Voor bijwerkingen was daarom veel ruimte. En voor schandalen ook. We citeren:

Veel aandacht was er in het afgelopen jaar voor de bijwerkingen van de thazolidinedionderivaten pioglitazon en rosiglitazon (Gebu 2007; 41: 105-112). Aan het einde van 2007 was er opnieuw aandacht voor het risico van suïcidaliteit en suïcide door antidepressiva bij kinderen en adolescenten (Gebu 2007; 41: 132-133).

Uit observationeel onderzoek in de VS en Nederland kwamen suggesties van een toename van het aantal suïcides bij kinderen en adolescenten na het staken van selectieve serotonine-heropnameremmers(SSRI’s), nadat registratieautoriteiten in 2003-2004 hadden geadviseerd SSRI’s niet meer voor te schrijven dan wel voorzichtig te zijn met deze middelen.

De directeur van het Nederlandse Pharmo Instituut dat deelnam aan het onderzoek heeft zich publiekelijk gedistantieerd van de uitkomsten en de conclusies van het onderzoek (www.noorderlicht.vpro.nl/artikelen/38241591). Ook had hij zijn belangenverstrengelingen met de farmaceutische industrie niet opgegeven. De opzet en uitvoering van het onderzoek lijken meer te zijn bepaald door commerciële dan wetenschappelijke belangen. Het Pharmo Instituut dat zich onafhankelijk noemt hoort de wetenschap te dienen en zal maatregelen moeten nemen om deze onafhankelijkheid te waarborgen. De geloofwaardigheid van het instituut loopt anders ernstige schade op.  

Tja, bijwerkingen en belangenverstrengeling….verder commentaar is hier onnodig lijkt ons. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.