Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Alternatief beter dan regulier bij demente bejaarden - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Alternatief beter dan regulier bij demente bejaarden

Alternatief beter dan regulier bij demente bejaarden

Share |
Demente bejaarden worden onrustig. Dan krijgen ze anti-psychotica. Middelen tegen schizofrenie. Daarvan worden ze suf. Dan vallen ze en breken botten. Dan bindt je ze vast op een stoel. Dan is het in ieder geval weer rustig... Een onderzoeker in Nijmegen onderzocht de effecten van dit soort 'gewone' zorg en vergeleek het met therapievormen die de vereniging tegen de kwakzalverij vreselijk zal vinden...muziektherapie en lichamelijke aanraking....Dat bleek wel beter te werken dan de reguliere oplossingen. En het klinkt ook nog beter! Liever muziek en aanraken dan farmaceutische middelen en vastgebonden worden...toch?

Dit blijkt uit een onderzoek van de verpleeghuisarts Zuidema, die op dit onderwerp in februari 2008 promoveerde in Nijmegen.

We citeren:

Psychofarmaca voor onrustige bejaarden. Probleemgedrag bij tachtig procent van de demente verpleeghuisbewoners. Tweederde van de dementerenden krijgt hiervoor slaapmiddelen, antidepressiva en antipsychotica. Sytse Zuidema deed onderzoek naar het gedrag van demente bewoners van psychogeriatrische afdelingen in verpleeghuizen.

Tachtig procent van de demente verpleeghuisbewoners vertoont probleemgedrag. Dat wordt niet alleen veroorzaakt door de ziekte zelf, maar vermoedelijk ook door de sfeer op de afdeling en de kwaliteit van zorg. Onder probleemgedrag verstaat Zuidema agressie, apathie, onrust, depressie, wanen, hallucinaties en angst.

Tweederde van de dementerenden krijgt hiervoor slaapmiddelen, antidepressiva en antipsychotica.

Grote verschillen

Dementie is echter niet enige oorzaak van probleemgedrag. Ook een gebrekkige kwaliteit van zorg kan volgens Zuidema daaraan bijdragen. Er blijken grote verschillen te zijn tussen de afdelingen. Op de ene afdeling was slechts eenderde van de bewoners onrustig, op een andere allemaal. En op sommige afdelingen was niemand apathisch, terwijl ergens anders driekwart apathisch was. Die verschillen kon hij niet verklaren door de ernst van de dementie, het aantal bewoners per afdeling of personele bezetting.

Sufmakende medicijnen. Het onderzoek van Zuidema laat zien dat medicijnen als antipsychotica vaak niet helpen om het probleemgedrag te stoppen. Ze maken wel suf en ze zouden worden voorgeschreven om overbezet personeel en andere bewoners te ontlasten. 

Zuidema onderzocht het gedrag en de behandeling van demente bewoners van 56 psycho-geriatrische afdelingen in verpleeghuizen. Hij ontdekte dat betere zorg voor de bewoners vaak meer effect heeft dan medicijnen en pleit voor bijscholing op het gebied van probleemgedrag.

Twee van de drie demente verpleeghuisbewoners krijgen medicijnen vanwege probleemgedrag. Medicijnen maken suf en vergroten daardoor de kans op vallen. Om dat te voorkomen, worden demente mensen vaak vastgebonden in hun stoel. Dat sommige antipsychotica ook de kans op een beroerte vergroten, heeft Zuidema in zijn onderzoek niet gevonden, stelt hij. De verpleeghuisarts ontdekte wel dat demente mensen die veel psychosociale aandacht krijgen, minder medicatie nodig hebben en toch veel hanteerbaarder zijn.

Snoezelen, muziektherapie en ‘teruggaan in de tijd’ hebben een positief effect, ongeacht de ernst van de ziekte, aldus Zuidema. Hij pleit voor dergelijke behandelmethodes boven het toedienen van rustgevende medicijnen. 

Berichten

 1. Erik schreef:

  Moeten de artsen of de verpleging op cursus?
  Of beiden.
  En Renkens natuurlijk niet te vergeten…

  Erik

 2. freddie schreef:

  Blij te lezen dat er eindelijk mensen in de zorg/verpleging zijn die inzien dat de medicijnen ( lees : drugs) die worden voorgeschreven om een aantal reeds erg dikke portemonnees te spekken en niet om ouderen te helpen.
  Godzijdank heb ik mijn moeder ervan kunnen weerhouden.

 3. fabienne schreef:

  ik ben zelf zorgkundege van opleiding en werk met 15 dementerende. thuis verzorg ik mijn moeder en mijn vader hij is wantrouwig en depresief niet gemakelijk, af en toe is mijn moeder met mijn vader agresief dit komt ook door hun slechte relatie van vroeger hij heeft er geen vat op, met mij en kinderen geen probleem vader wil beginnen met kalmeeringsmiddellen maar uit ervaring weet ik dat het niets oplost je kweekt nog meer problemen op, en gaan wij ze nog sneller verliezen is het de moeite van haar plat te leggen voor 1 man dat klaagt. graag reactie fabienne

 4. Zack schreef:

  Keith,Well, all of the Griffins current dseneefmen are on RW contracts, so any of them could be called up. Janik we’ve already seen, and Kindl we’ll see tonight. Those two have been the best d-men this season in my opinion. I’d hate to see Andy Delmore get called up. We’ve discovered this season that he’s called Any Elmore for a reason. He wastes time with the puck, especially on the PP, and he has a tendency toward dumb giveaways. And this is in the AHL. Travis Ehrhardt is a promising looking d-man, but he’s nowhere near ready for even a call-up. This is Ehrhardt’s first season in the AHL, and he’ll need some time. Sebastien Piche has his moments, but he has confidence issues. He’s already been sent to Toledo once to gain confidence. He’s young and it’s also his first year. Logan Pyett had a very good camp this year, but he’s generally a defensive liability. Still, he’s better than he was last year. Not a call-up necessarily, unless they want to see how he’s progressing. This is only his second season in the AHL, but so far I don’t see him making it. And last but not least, Sergei Kolosov. He had only 11 points last season, but he’s more of a stay-at-home d-man. Honestly, I haven’t noticed him a whole lot this season. That can be a good thing with d-men though. He’s another big body that the Wings might want to take a look at in the near future. I don’t know about this season, though. So, in short, Kindl will probably be the number one call up all season because of how long he’s been in the AHL and the fact that they need to start making decisions about his future. Janik is a really responsible and experienced d-man that I’m guessing will be #2, unless they want to look at some of their prospects. Kolosov is probably most likely after that. Delmore is always a possibility, but not a good one imo. Everyone else needs some time. As far as Smith, I have not seen him at all. He wasn’t even at training camp this year because he was already in school. We’re hoping that the Griffins can make it deep into the playoffs this year, and then Smith could come play for them after his season is over.

 5. Hallo,

  Heeft u voor mij misschien meer informatie over dit onderwerp? Ik moet op mijn werk een kwaliteitscirkel maken als opdracht voor school en vindt dit een heel goed onderwerp. Gezien het feit dat wij op de afdeling met regelmaat te maken hebben met de onrust van bewoners. En soms zelfs na vanalles geprobeerd te hebben met ons handen in het haar zitten.

  Charissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *