Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Acupunctuur beter dan regulier bij maagzuur

Acupunctuur beter dan regulier bij maagzuur

.thumb_acu.jpgAcupunctuur beter dan modern geneesmiddel tegen maagzweren! In een boeiende studie onderzochten Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Arizona (' The Neuroenteric Clinical Research Group, Section of Gastroenterology, Southern Arizona VA Health Care System and University of Arizona Health Sciences Center') de waarde van acupunctuur bij moeilijk te behandelen maagzuur. Patienten die met een normale dosis van een modern regulier anti-maagzuur middel, een zogenaamde protonremmer, niet uit kwamen, kregen of een dubbele dosis van dat middel, of acupunctuur. Iedereen verbaasd: acupunctuur was veel duidelijker werkzaam dan de verdubbeling van de dosis, en sterker nog, dat verdubbelen had geheel geen zin, want de klachten van zuurbranden werden daar niet minder van!

Dit onderzoek is zo indrukwekkend dat we een deel ervan citeren [1]:

Er werden 30 patienten ingsloten: Thirty patients with classic heartburn symptoms who continued to be symptomatic on standard-dose proton pump inhibitors were enrolled into the study.

All participants underwent upper endoscopy while on proton pump inhibitors once daily.

Subsequently, patients were randomized to either adding acupuncture to their proton pump inhibitor or doubling the proton pump inhibitor dose over a period of 4 weeks.

Acupuncture was delivered twice a week by an expert.

De resultaten:

The acupuncture + proton pump inhibitor group demonstrated a significant decrease in the mean daytime heartburn, night-time heartburn and acid regurgitation scores at the end of treatment when compared with baseline, while the double-dose proton pump inhibitor group did not demonstrate a significant change in their clinical endpoints. Mean general health score was only significantly improved in the acupuncture + proton pump inhibitor group.

De conclusie was: verdubbelen van de dosis bij maagzuur klachten is zinloos, acupunctuur is effectiever dan het verdubbelen van de dosis van een proton pump remmer!

Adding acupuncture is more effective than doubling the proton pump inhibitor dose in controlling gastro-oesophageal reflux disease-related symptoms in patients who failed standard-dose proton pump inhibitors. 

Acupunctuur wordt steeds vaker genoemd als een zinvolle behandeling van allerlei aandoeningen, zoals bijvoorbeeld functionele klachten van het spijsverteringskanaal. [2] Acupunctuur blijkt in experimentele studies de secretie van maagzuur te remmen. [3] Ook bij mensen is dit effect beschreven. [4][5]

De Amerikaans studie staat dus duidelijk niet op zich, en de resultaten worden gesteund door dierexperimentele studies en studies bij mensen. Vandaar een groen stoplicht voor acupunctuur bij maagklachten.  

Referentie

[1] Dickman R, Schiff E, Holland A, Wright C, Sarela SR, Han B, Fass R. | Clinical trial: acupuncture vs. doubling the proton pump inhibitor dose in refractory heartburn. | Aliment Pharmacol Ther. | 2007 Nov 15;26(10):1333-44. Epub 2007 Sep 17.

[2] Takahashi T. | Acupuncture for functional gastrointestinal disorders. | J Gastroenterol. | 2006 May;41(5):408-17.

[3] Jin HO, Zhou L, Lee KY, Chang TM, Chey WY. | Inhibition of acid secretion by electrical acupuncture is mediated via beta-endorphin and somatostatin. | Am J Physiol. | 1996 Sep;271(3 Pt 1):G524-30.

[4] Lux G, Hagel J, Bäcker P, Bäcker G, Vogl R, Ruppin H, Domschke S, Domschke W. | Acupuncture inhibits vagal gastric acid secretion stimulated by sham feeding in healthy subjects. | Gut. | 1994 Aug;35(8):1026-9.

[5] Tougas G, Yuan LY, Radamaker JW, Chiverton SG, Hunt RH. | Effect of acupuncture on gastric acid secretion in healthy male volunteers. | Dig Dis Sci. | 1992 Oct;37(10):1576-82.

Berichten

  1. brasa schreef:

    Dit strookt met mijn ervaring in de huisartspraktijk dat een PPI langdurig zonder bevredigend effect wordt voortgezet uit vrees voor opvlamming van klachten bij het staken ervan. De volgende stap voor deze 30 mensen zou het uitsluipen van de PPI kunnen zijn onder continuering van de acupunctuur…
    Zien we dit onderzoek binnenkort gepubliceerd ?

    Helmut

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.