Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Artrose > Tai Chi bij ouderen: zinvol

Tai Chi bij ouderen: zinvol

inkt_bamboo_jmkh.jpgTai Chi is een Chinese bewegingskunst, die inmiddels behoorlijk onderzocht is op effectiviteit en zinvolheid bij ouderen.  Samen met goede voeding lijkt mild bewegen toch duidelijk voordelen op te leveren.

Soms spreekt met van het kwetsbaarheidssyndroom, of het Frailty syndrome (FS), en recente overzichten geschreven door geriaters noemen expliciet Tai Chi en het gebruik van supplementen. [1] Tai Chi lijkt een aantal duidelijk zinvolle bijdragen te kunnen leveren bij de ouder wordende mens. Er is een recente studie waaruit bleek dat Tai Chi het weerstandsvermogen t.a.v. griep kan verhogen. [2] Maar er zijn ook meer directere positieve effecten. In een grote studie met meer dan 700 ouderen, die in Australie uitgevoerd werd, bleek Tai Chi daadwerkelijk het vallen te kunnen verminderen. [3] Een belangrijk winstpunt, aangezien vallen bij ouderen vaak gepaard gaat met beschadigingen en soms de fatale heupfracturen. Een vergelijkbare studie met meer dan 200 ouderen die in Amerika gedaan werd, liet eenzelfde positief effect zien op vallen.[4]. Het mooie van de Australische studie was, dat die gerandomiseerd was in twee armen, met een robuste onderzoeksmethodologie. Maar ook andere gerandomiseerde studies ondersteunen deze resultaten.[5]. Steeds weer komt uit dit soort studies dat ouderen stabieler op de benen staan en dus minder kans hebben om te vallen en botten te breken. 

Ook in Nederland is een dergelijke studie opgezet. [6]

Vandaar dat Tai Chi en vergelijkbare oefeningen zoals Qi Gong een belangrijke rol kunnen spelen bij het op peil houden van de gezondheid en het welbevinden bij ouderen! Uit fysiologisch onderzoek is in middels ook duidelijker dat Tai Chi en Qigong dit vermoedelijk bewerkstelligen door positieve effecten op de balans en het middenoor, waar het zogenaamde vestibulaire systeem het evenwicht beinvloedt. [7] Maar niet alleen de balans wordt beter, ook blijkt er spierkracht toe te nemen. [8]

 

Referentie

[1] Cherniack EP, Florez HJ, Troen BR. | Emerging therapies to treat frailty syndrome in the elderly. | Altern Med Rev. | 2007 Sep;12(3):246-58.

[2] Yang Y, Verkuilen J, Rosengren KS, Mariani RA, Reed M, Grubisich SA, Woods JA. | Effects of a Taiji and Qigong intervention on the antibody response to influenza vaccine in older adults. | Am J Chin Med. | 2007;35(4):597-607.

[3] Voukelatos A, Cumming RG, Lord SR, Rissel C. | A randomized, controlled trial of tai chi for the prevention of falls: the Central Sydney tai chi trial. | J Am Geriatr Soc. | 2007 Aug;55(8):1185-91.

[4] Li F, Harmer P, Fisher KJ, McAuley E. | Tai Chi: improving functional balance and predicting subsequent falls in older persons. | Med Sci Sports Exerc. | 2004 Dec;36(12):2046-52.

[5] Li F, Harmer P, Fisher KJ, McAuley E, Chaumeton N, Eckstrom E, Wilson NL. | Tai Chi and fall reductions in older adults: a randomized controlled trial. | J Gerontol A Biol Sci Med Sci. | 2005 Feb;60(2):187-94.

[6] Zeeuwe PE, Verhagen AP, Bierma-Zeinstra SM, van Rossum E, Faber MJ, Koes BW. | The effect of Tai Chi Chuan in reducing falls among elderly people: design of a randomized clinical trial in the Netherlands [ISRCTN98840266]. | BMC Geriatr. | 2006 Mar 30;6:6.

[7] Yang Y, Verkuilen JV, Rosengren KS, Grubisich SA, Reed MR, Hsiao-Wecksler ET. | Effect of combined Taiji and Qigong training on balance mechanisms: a randomized controlled trial of older adults. | Med Sci Monit. | 2007 Aug;13(8):CR339-48.

[8] Wolfson L, Whipple R, Derby C, Judge J, King M, Amerman P, Schmidt J, Smyers D. | Balance and strength training in older adults: intervention gains and Tai Chi maintenance. | J Am Geriatr Soc. | 1996 May;44(5):498-506.

Berichten

 1. Jeanne van den Biggelaar schreef:

  Graag wil ik weten waar er in de omgeving van Ouderkerk aan de Amstel Tai Chi wordt gegeven voor ouderen

  1. Truus Kok schreef:

   Zover ik weet worden er op 2 plaatsen Tai Chi gegeven, in het MOC gebouw, Lindenlaan 75 te Amstelveen, 2e etage en het heet De Verdieping, ook wordt er in Belmonte, een verzorgingstehuis van Stichting Brentano en Belmonte is gevestigd aan de Laan van de Helende Meesters 472 te Amstelveen. In Belmonte wordt het op vrijdagochtend gegeven, in het MOC gebouw weet ik het niet. Ik weet niet of dit te ver van u verwijderd is.
   Met vriendelijke groet,
   Truus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.