Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Qigong > Qigong 7 ademhalingsopeners

Qigong 7 ademhalingsopeners

qigong_7_adem_iocob.jpgDeze Qigong bestaat uit een cyclus van 7 maal 3 oefeningen. Doelstelling van deze Qigong serie is het openen van de ademhaling, het versterken van de afweer en hart en longen en toename van de Zong-qi (de qi van de borstkas). Deze cyclus van 7 ademhalingsoefeningen helpt om de energie van hart en longen en de afweerenergie in het lichaam te versterken.

De hele serie achter elkaar:
  

Als deze oefeningen regelmatig gedaan worden zult u merken dat u minder vaak bezocht wordt door verkoudheid- en griepvirussen, en de algehele energie van het lichaam zal verbeteren.
De oefeningen worden gedaan met de voeten ter hoogte van de schouders stevig op de grond, de knieën zijn licht gebogen en ontspannen; ook de kaken dienen ontspannen te zijn. Dit is de klassieke Qigongbasisstand. Het is belangrijk om in de beweging de ademhaling synchroon te laten worden met de bewegingen zelf. Adem langzaam door de neus in, in de richting van de buik en adem uit met de mond open. Probeer tijdens deze oefeningen steeds ontspannen te blijven, zonder dat er spanningen ontstaan in het lichaam. Men doet deze oefeningen het beste met losse kleren en met weinig of niets in de maag. Probeer naar binnen voelen, contact te maken met het eigen lichaam, het ritme van de ademhaling van binnenuit voelen. De oefeningen behoren niet automatisch te worden, dan verliezen ze het effect. Elke beweging moet driemaal herhaald worden. Voordat u met de cyclus begint, probeer eerst rustig te staan in het hier en nu; voel het lichaam, hoor de geluiden om u heen, zie de omgeving, alsof u een waarnemer vanuit afstand bent. Deze vorm van bewustzijn wordt wel de ‘Watcher-on-the-hill’ genoemd. Het is een staat van rustig meditatief bewustzijn, waarbij alles waargenomen wordt (ook de ademhaling zelf, en de emoties en de lichamelijke gewaarwordingen), zonder dat iets zich op de voorgrond dringt. Zodra u merkt dat u gaat denken aan allerlei dingen tijdens de oefening, begin dan opnieuw met eerst staan in de Qigongbasisstand en weer leeg worden in het hoofd.

Eerste ademhalingsopener:

Tweede ademhalingsopener:

Derde ademhalingsopener:

Vierde ademhalingsopener:

Vijfde ademhalingsopener:

Zesde ademhalingsopener:

Zevende ademhalingsopener:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.