Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Multiple sclerose > MS en aminozuren: veel meten, weinig weten

MS en aminozuren: veel meten, weinig weten

Patienten met MS zoeken natuurlijk voortdurend naar verbeteringen van behandelingen. Zodra een nieuw middel op de markt komt, zoals Tysabri, over een verbeterde formulering van een injecteerbaar interferon, is dat meteen in de wereld van de MS-patienten  bekend. En terecht. Maar helaas zijn er ook veel pseudo-wegen die uiterst wetenschappelijk overkomen maar op dun ijs staan. Het is voor de MS patient vrijwel onmogelijk de dikte van het ijs te peilen als ze in contact komen met dat soort diagnosen en behandelingen. IOCOB kwam in contact met de aminozuurscan bij MS door Genova Diagnostics. Een voorbeeld van indrukwekkende diagnostiek maar wat schiet je er nu mee op? Daarnaast had Genova Diagnostics ook kits voor melatonine, vetzuren en oxidatieve schade...

Genova Diagnostics heeft een special over aminozuren en MS die we u integraal hier voorleggen:

Multiple Sclerosis and Amino Acids

As the essential building blocks of protein for the body, amino acids are receiving increasing attention for the important metabolic role they play in modulating health and disease.

Recent studies have uncovered several crucial amino acid imbalances in patients with MS that may shed new light on how the disease develops and progresses.

Relapses of MS are associated with periods of increased stress, and this stress is believed to increase the body’s metabolic need for the amino acid tryptophan, a precursor to the crucial brain neurochemicals such as serotonin, melatonin and dopamine. One researcher has linked lower availability of tryptophan in the blood in MS patients with greater susceptibility to stress, and hence, increased vulnerability to progression of MS.1

Several amino acids play crucial anti-inflammatory anti-oxidant roles in the body, such as cysteine, glutathione, and taurine, which may safeguard against the neurodegeneration in MS.

Patients with multiple sclerosis and other demyelinating conditions also commonly show critical deficiency of vitamin B12, signaled by high levels of homocysteine, which may exacerbate symptoms and/or hinder recovery.2,3

Westall and colleagues reported "extensive amino acid abnormalities" in MS patients. They noted that relapses of MS are preceded by gradual rises of glutamate, a month or two before each relapse, with levels peaking during the relapse and declining slowly thereafter.4

Other amino acid abnormalities reported in MS patients include elevated glutamine, asparagine, glycine, alanine and arginine.5,6

Underscoring the significance of amino acids in MS disease conditions are numerous clinical trials that show treatments with copolymers of amino acids (e.g. glutamic acid, lysine, alanine, and tyrosine) greatly reducing relapses in MS patients, without incurring serious side effects.7,8 [commentaar: de relatie tussen copolymer en vrije aminozuren in het bloed klinkt mooi, maar wetenschappelijk is die relatie niet meer dan dat copolymer vier aminozuren bevat, een soort klein eiwitje is dus…dat zegt niets over de rol van aminozuren los bij MS..]

Genova Diagnostics’ Amino Acids Analysis is the most comprehensive and sensitive assay available for urine or plasma analytes.

Commentary is thorough and provides clear guidelines for possible treatment interventions. 

En de literatuur referenties zijn:

1 Sandyk R. Tryptophan availability and the susceptibility to stress in multiple sclerosis: a hypothesis. Int J Neurosci 1996;86(1-2):47-53.2 Bottiglieri T. Folate, vitamin B12, and neuropsychiatric disorders. Nutr Rev 1996;54(12):382-390.3 Reynolds EH. Multiple sclerosis and vitamin B12 metabolism. J Neuroimmunol 1992;40(203):225-230.4 Westall FC, Hawkins A, Ellison GW, Myers LW. Abnormal glutamic acid metabolism in multiple sclerosis. J Neurol Sci 1980;47(30:353-364).5 Barkhatova VP, Zavalishin IA, Askarova LSh, Shavrataskii VKh, Demina EG. Neurotransmitter changes in multiple sclerosis [Russian]. Zh Nevropatol Psikhaitr Im S S Korsakova 1997;97(5):7-10.6 Iijima K, Takase S, Tsumuraya K, Endo M, Itahara K. Changes in free amino acids of cerebrospinal fluid and plasma in vrious neurological diseases. Tohoku J Exp 1978;126(20:133-150.7 Brod SA, Lindsey JW, Wolinsky JS. Multiple sclerosis: clinical presentation, diagnosis, and treatment. Am Fam Physician 1996;54(4):1301-1306.8 Katchalski-Katzir E. Synthesis, structure and function of poly-alpha-amino acids the simplest or protein models. Cell Mol Life Sci 1997;53(10):780-789. 

Meer testen bij MS: van melatonine tot essentiele vetzuren…maar meten is NIET weten

Ze hebben nog meer testen in hun bezit. Deze testen helpen met het identificeren van potentiele triggers die een rol zouden spelen in het ontstaan van MS… en met die triggers zou je dan de effectiviteit van complementaire behandelvormen bij MS kunnen monitoreren….Je kan dus de effectiviteit van een alternatieve behandeling volgen met het meten van bepaalde waarden in het bloed.

IOCOB is teleurgesteld om lezers te informeren dat we binnen de grote verzameling van alternatieve therapie vormen niet een vorm hebben gevonden die daadwerkelijk het klinisch verloop van MS positief kan beinvloeden. Laat staan dat je door meten van dit soort waarden in het bloed de effectiviteit van een behandeling kan nagaan….Je kan hooguit nagaan of de behandeling die stof in het bloed beinvloed, de hoeveelheid ervan. Maar wat dat met de ziekte van doen heeft, blijft verborgen in het koffiedik. Dit zegt de site:

The following GSDL assessments can help pinpoint potential triggers implicated in the etiology of MS, and specifically monitor the effectiveness of complementary therapy for MS patients. 

  1. Multiple Sclerosis and Essential Fatty Acids: Researchers have linked the increasing prevalence of MS in modern times, along with its unique pattern of geographical incidence, to dietary imbalances of essential fatty acids.Multiple Sclerosis and Allergies: Food allergens may trigger the initial cascade of autoimmune events that characterize MS.
  2. Multiple Sclerosis and Melatonin: Disruptions of pineal gland function have been linked not only to the initial development of MS, but with symptoms of depression that often accompany the disease.
  3. Multiple Sclerosis and Oxidative Stress: Destruction of myelin tissue in MS is primarily mediated by reactive oxygen species in the body. Multiple Sclerosis and Elemental Imbalances: Several critical nutrient and toxic element imbalances are associated with MS symptoms.
  4. Multiple Sclerosis and Amino Acids: Relapses of MS may be closely related to levels of these fundamental protein constituents. 

 Commentaar

Als we een element uit het geheel halen, bijvoorbeeld de hoge concentraties van het aminozuur glutamate, dan is dat feit op zich in meer recente literatuur ook bevestigd. Maar wat moet je met die wetenschap? In een recent overzicht hierover staat:

The manipulation of glutamate-altered homeostasis or antagonizing glutamate receptor-mediated excitotoxicity may have therapeutic implications in MS patients. [1]

Het zou kunnen zijn dat als je de juiste medicijnen ontwikkeld die glutamate en de negatieve invloed daarvan beinvloeden, dat je dan een nieuwe vorm van behandelen zou kunnen ontwikkelen voor MS patienten…Maar we weten niet hoe dat moet, er is geen causaal verband tussen hoge glutamate concentraties en relapse, misschien dat je juist door een relapse hogere glutamate concentraties krijgt, en een benadering van slechts een factor in een complex netwerk lost bijna nooit wat op…

Instituut voor Functionele Geneeskunde

In Nederland kunnen dit soort tests aangevraagd worden bij het Instituut voor functionele geneeskunde, te Utrecht. Dit instituut legt uit wat functionele geneeskunde is:

Functionele geneeskunde staat een integrale aanpak voor t.b.v. een optimale gezondheid en richt zich op preventie en herstel voor het goed fysiologisch functioneren van het lichaam. Deze zorg richt haar aandacht op biochemische individualiteit, stofwisselingbalans, ecologische context en de unieke persoonlijke ervaringen in de eigen gezondheid. Onze gezondheid wordt bepaald door processen die in balans moeten zijn.

Als dat niet het geval is kunnen we eerder ziek worden. Deze processen kunnen betrekking hebben op: • voedingsbalans• maagdarmsysteem balans • hormonale balans • beheersing van ontstekingsmechanismen • goede mentale gezondheid • detoxificatie • preventie van oxidatieve schade

IFG richt zich op diagnostiek m.b.v. bio-chemisch onderzoek. Dit kwantitatief onderzoek kan een belangrijke aanvulling zijn op de andere invalshoeken die in de diagnosestelling en anamnese een rol spelen. 

Op de site van het instituut veel indrukwekkende informatie. Helemaal opgebouwd op Meten is Weten. Maar wat moet je met al die kennis…als je niet weet hoe je het moet interpreteren? Dan kan je er uiteindelijk niets mee. In ieder geval niets voor MS. Want daar hebben we naar gekeken.

Beoordeling 

Het heeft geen zin om dure testen te laten doen als we daarna geen duidelijke stappen kunnen ondernemen die wat voor de patient betekenen. We hebben te weinig inzicht in wat de resultaten van die testen betekenen. En we weten niet wat we met de resultaten aan moeten en of wat we denken ook klopt. Nooit is getest of de beinvloeding van aminozuren, melatonine of vetzuren daadwerkelijk op het verloop van de ziekte invloed heeft. Om van de resultaten van de test meteen te springen naar een bepaalde behandeling is enkele bruggen te ver.

Laat je niet bedriegen door dure laboratoriun diagnsotiek en schijnzekerheden. Met dit soort metingen schiet de patient helaas niets op en het kost wel geld. Een rood-oranje stoplcht totdat duidelijk wordt of de resultaten meetbaar zijn en zinvol. Niet rood omdat het idee op zich niet verkeerd is. Er moet alleen zo veel gebeuren voordat we weten wat we ermee moeten doen!

 

 

Referentie

[1] Sarchielli P, Greco L, Floridi A, Floridi A, Gallai V. | Excitatory amino acids and multiple sclerosis: evidence from cerebrospinal fluid. | Arch Neurol. | 2003 Aug;60(8):1082-8.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.