Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Burnout > Ayurveda: Shirodara bij burnout

Ayurveda: Shirodara bij burnout

Shirodara is een oude techniek in India, waarbij warme olie, meestal sesamolie, waarin ook bepaalde kruiden toegevoegd kunnen zijn, via een straaltje op het voorhoofd gegoten wordt. De pot waaruit de olie loopt, slingert een beetje, zodat het net is alsof er steeds over het voorhoofd geaaid wordt. Het is een zeer ontspannende techniek, die ook goed bij angsten ingezet kan worden. De behandeling duurt totaal 45 minuten.
In een  pilot onderzoek dat in India opgezet werd naar de effectiviteit van deze methode werd gekeken naar de werking bij 50 patienten met algemene angst, (Generalised Anxiety Disorder). Deze groep werd vergeleken met 50 angstige patienten die naar ontspannende muziek luisterden. Shirodara was duidelijk effectiever in het verlagen van het angstniveau, gemeten op de schaal voor angst, de Hamilton Anxiety Scale.
Door het ontspannende effect kan deze methode bij burnout bijdragen aan het herstel.

shirodara.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.