Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Artrose > Artrose van de knie en acupunctuur

Artrose van de knie en acupunctuur

In een van de grootste studies die tot nu toe gedaan zijn, is aangetoond dat acupunctuur zinvol is bij de behandeling van pijn bij knieartrose. In een studie met duizenden patienten, door de Duitse ziekenfondsen betaald, bleek dat 15 acupunctuurbehandelingen, gegeven in 3 maanden tijds, na 3 maanden en na 6 maanden een significant beter effect scoorden op pijn, functiebeperkingen en kwaliteit van leven, dan de controle behandeling.

De studie werd verricht door Claudia M. Witt en collega’s van het academische ziekenhuis in Berlijn en artsen van de ziektekostenverzekeraars.[1] De sponsors van deze studie waren toonaangevende Duitse organizaties die allen baat hebben bij een betere en goedkopere behandeling van chronische pijnklachten. Het waren achtereenvolgens:

 • Techniker Krankenkasse
 • Betriebskrankenkasse (BKK) Aktiv
 • Bosch BKK
 • DaimlerChrysler BKK
 • Bertelsmann BKK
 • BKK BMW
 • Siemens-Betriebskrankenkasse
 • BKK Deutsche Bank
 • BKK Hoechst
 • HypoVereinsbank BKK
 • Ford BKK
 • Betriebskrankenkasse der Allianz Gesellschaften
 • Vereins- und Westbank BKK
 • Handelskrankenkasse
 • Innungskrankenkasse Hamburg

Het is boeiend om te zien dat in Duitsland de ziektekostenverzekeraars dit soort studies mede financieren, en tevens is nu op een heel grootschalige wijze duidelijk geworden dat acupunctuur zinvol is bij de behandeling van osteoartrose van de knie.

In de studie werden ongeveer 700 patienten gerandomiseerd tussen placebo of acupunctuur, en een groep van duizenden patienten werd parallel aan het onderzoek ook vervolgt, ook deze patienten kregen allen acupunctuur. De significante verbetering op alle relevante parameters was in de gecontroleerde studieopzet vergelijkbaar met de verbetering in de groep van de duizenden patienten die mee vervolgd werden.

De resultaten werden als volgt weergegeven:

Of 3,633 patients (mean ± SD age 61.8 ± 10.8 years; 61% female), 357 were randomized to the acupuncture group and 355 to the control group, and 2,921 were included in the nonrandomized acupuncture group. At 3 months, the WOMAC had improved by a mean ± SEM of 17.6 ± 1.0 in the acupuncture group and 0.9 ± 1.0 in the control group (3-month scores 30.5 ± 1.0 and 47.3 ± 1.0, respectively [difference in improvement 16.7 ± 1.4; P < 0.001]). Similarly, quality of life improvements were more pronounced in the acupuncture group versus the control group (P < 0.001). Treatment success was maintained through 6 months. The changes in outcome in nonrandomized patients were comparable with those in randomized patients who received acupuncture.

Beoordeling

Omdat er meer studies zijn waaruit blijkt dat acupunctuur bij artrose van de knie goed ingezet kan worden, tot en met meta-analyses toe, en acupunctuur veilig is, een groen stoplicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.