Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Zenmanagement in de praktijk

Zenmanagement in de praktijk

Share |
Zenmanagement in de praktijkRien Ritskes kent Zen van binnen en van buiten. De waarde ervan voor de verbreding, verdieping of vergroting van ons bewustzijn, en de vormen die binnen Zen bestaan om dat te ondersteunen. Zen is afkomstig van het Chinese C'han en dat weer van het Indiase Dhyan. Allemaal woorden die een gebied van oefening aanduiden waardoor ons bewustzijn zichzelf leert ervaren in de eigen projecties, en de bron waar vanuit geprojecteerd wordt. Zen, meditatie en bewustzijnsoefeningen kunnen een immense dienst bewijzen aan de mens en zijn omgeving, de organisaties die wij met elkaar bouwen. Waarom? Omdat Zen een van de wegen is om het bewustzijn in zijn dynamiek te leren kennen. Want de eerste stap naar transparant bewustzijn in actieve situaties is het zelfbewustzijn. En in het nieuwe boekje van Rients geven enkele tientallen leidinggevenden met voorbeelden uit hoe Zen hun zijn en functioneren heeft verrijkt. Een inspirerende bundel is het geworden. Een aanrader voor ieder die zijn eigen bewustzijn wil leren kennen, en vanuit de rust en de ruimte daarvan in een complexe organisatie wil werken. 

 

De professor en de entrepreneur: Zen4all

Hoogleraar, managementcoach, accountant, organisatiepsycholoog, interimmanager, entrepreneur. Dat zijn enkele van de achtergronden van de schrijvers van de hoofdstukken in het boek. Vanuit hun wereld laten ze zien hoe Zen helpt bij het dagelijks functioneren. En allen leveren zo een positieve bijdrage aan onze maatschappij. Want de essentie van Zen laat zich vertalen in de praktijk. Sterker nog, als je Zen bent, kan het niet anders zijn dan dat de omgeving daarvan mee geniet. Want Zen helpt niet alleen met het verkrijgen van helderheid in het bewustzijn, het is ook de basis van een andere vorm van ageren en reageren.

Zen en Zien 

Door de meditatie training leer je onbevangen te zien wat is, en daarop te handelen, zonder dat het EGO te veel in de weg zit. Want vrijwel alle wrijvingsverliezen in organisaties hebben te maken met Clashes van Ego’s. Met domeinen die verdedigd worden. Alsof we nog in de apenkolonie leven. Het leren van Go with the Flow, vanuit wat de situatie nodig heeft en niet vanuit het gevecht om macht en aanzien is een bij-werking van Zen meditatie. Dat wordt door al de managers in het boek van Rients op hun eigen wijze duidelijk gemaakt. Duidelijk ook dat iedereen die aan het boek bijdraagt op weg is, en dat laat zien. Zen als een opstap om in de Relax mode te komen in een hulp tegen burned out en zinloos vechten. 

Iemand vroeg niet zo lang geleden naar een meditatie om compassie te vergroten. Compassie is echter op zich niet vergrootbaar. Het ontstaat als bij-werking van helder inzicht. En helder inzicht is totaal zijn in het Nu en Hier. Vanuit de totale ervaring die mogelijk is, die de grondslag vormt voor ‘vergroting’ van het bewustzijn. Of ‘verdieping", wat voor metafoor we daar ook voor gebruiken. Pas als je in die Hier en Nu mode bent, kan je Zien wat is. Dan wordt Zen identiek aan Zien. En als je ziet waar de ander zit, zie je ook direct waar hij vastzit. Ook als je aangevallen wordt. Dan ontstaat compassie vanzelf. Door het heldere inzicht. Dan hoef je geen energie meer te verliezen aan vechten tegen…Dan doe je als de Zen Meesters zelf: bow with the wind, become a hollow flute.. En als die fluit leeg is (het EGO verdwenen) kan de goddelijke wind de muziek doen ontstaan op de bamboe fluit.

Zen nodigt uit tot Zien. Zen is de basis van Zien. Zien en begrijpen helpt bij het Zijn. Puur relaxed zijn in een organisatie helpt de organisatie. Rust en ruimte leidt tot creativiteit en vertrouwen. Allemaal Bij-Werkingen van Zen.

Want uiteindelijk gaat het bij Zen maar om een ding: rusten in de bron van het bewustzijn en vandaaruit in actie mogen komen. 

Een Mooi Boek. 

Dit boek is bestelbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.