Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Standaarden: hulpmiddel en niet objectief

Standaarden: hulpmiddel en niet objectief

de werkelijkheid is vaak mistiger dan de onjectiviteit..Standaarden: hulpmiddel en niet objectief, zo melde Medisch Contact deze week (2007, nummer 48). In een artikel werd aangegeven dat de behandelstandaarden voor huisartsen door de industrie beinvloed zijn. En in een ander artikel, met de titel De Goede Dokter werd door de auteur van Heek aangegeven dat professionaliteit van de arts centraal staat binnen het medische handelen. Zijn individuele invalshoek speelt daarbij een grote rol, en standaarden zijn slechts hulpmiddelen. 

Duidelijke relativerende opmerkingen als "professionaliteit van de arts niet te vervangen in protocollen".  Dat we op dezelfde golflengte zitten bij de patient, als het goed loopt, aldus Heek. 

Dezelfde Golflengte

CAM artsen zijn door karakter, genen, opleiding en/of ervaring nou typisch van die artsen die snel kunnen inzoemen op de golflengte van de patient. (zonder bioresonantie apparaat..). Daarom een extra mooi pleidooi voor het ondersteunen van werkzame artsen binnen het gebied vand e alternatieve en complementaire gezondheidszorg! En als de standaarden sowieso niet objectief zijn, wordt het verschil tussen de CAM dokter en de reguliere dokter dan niet weer wat kleiner?

Objectief en wetenschappelijk…

Trouwens, wat is eigenlijk objectief? En wat zijn objectieve standaarden? Terwijl we weten dat er in 80% van alle medische publicaties misinterpretaties en verdraaiingen zitten, zoals enkele jaren geleden in die analyse van de JAMA (Journal American Association of Medicine) stond.

Objectiviteit en wetenschappelijkheid zijn container begrippen die te pas en te onpas uit de stal gehaald worden, in vaak emotionele argumenten over wie er gelijk heeft. Alternatieve geneeskunde is namelijk niet objectief en niet wetenschappelijk…en reguliere geneeskunde is objectief en wetenschappelijk… Van die kortsluitingen. Daarvoor lenen one-liners zich namelijk erg goed.

Alternatieve geneeskunde is onzin, want in homeopathie zit alleen maar water…

Maar het is toch opvallend hoe vaak de discussie alleen maar loopt op het niveau van deze one liners. IOCOB hoopt dat we die polarisatie kunnen doorbreken, door inzicht te geven wat er in de wereld van de alternatieve geneeskunde aanwezig is, wat voor studies, wat voor resultaten, en wat hebben we eraan?

Respect, Ruimte en Transparantie

Iedereen heeft zijn eigen beperkte visie op de werkelijkheid, en als je dokter bent in de farmaceutische industrie, zie je dingen weer heel anders als een huisarts en als een CAM arts… Allemaal verschillende perspectieven, die op zich niet in een grote kom gegooid hoeven te worden om er een grootste gemene deler uit te krijgen. Want dan wordt het een oneetbare dis… Gewoon respect en ruimte en transparantie. Dan komen we samen vast een stuk verder.

Berichten

  1. Erik schreef:

    Amen…..

    Kan er alleen maar mee eens zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.