Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Afweercellen bij kanker actief door visualisatie

Afweercellen bij kanker actief door visualisatie

Visualisatie en ontspanning brengen de natuurlijke afweercellen bij kankerpatienten in een meer actieve staat. Een staat waar ze beter tumorcellen kunnen wegvangen. Visualisatie, of guided imagery, zoals de Engelsen dat noemen, heeft een positief effect op het eigen afweer tegen kankercellen. Dit resultaat werd in het januari 2008 nummer van een Amerikaans tijdschrift gemeld.

Bij 28 patienten werd het effect van visualisatie en ontspanning gemeten op de activiteit van bepaalde afweercellen, de zogenaamde Natural Killer (NK) cellen.[1] De effecten van een aantal sessies ten opzichte van een controle behandeling waren meetbaar op celniveau. De metingen werden gedaan voor de operatie van een borsttumor en na de operatie in beide groepen. De resultaten waren significant en de auteurs concludeerden:

Vergelijkbaar onderzoek gaf eerder aan dat stress de functie van deze natuurlijke afweercellen bij kanker ondergraaft.[2] Of deze positieve veranderingen op celniveau door ontspanning en visualisatie ook bijdragen aan klinische verbetering, is nog niet duidelijk.

Vandaar een oranje stoplicht. Visualisatie technieken zijn zeer zinvol om stress te verminderen, maar heb er geen overspannen verwachtingen van, dat de kankercellen door visualisatie wegsmelten als sneeuw voor de zon! 

Referentie

[1] Lengacher CA, Bennett MP, Gonzalez L, Gilvary D, Cox CE, Cantor A, Jacobsen PB, Yang C, Djeu J. | Immune responses to guided imagery during breast cancer treatment. | Biol Res Nurs. | 2008 Jan;9(3):205-14.

[2] Varker KA, Terrell CE, Welt M, Suleiman S, Thornton L, Andersen BL, Carson WE 3rd. | Impaired natural killer cell lysis in breast cancer patients with high levels of psychological stress is associated with altered expression of killer immunoglobin-like receptors. | J Surg Res. | 2007 May 1;139(1):36-44. Epub 2007 Feb 9.

Berichten

  1. Erik schreef:

    Als je (doordenkend) met deze kennis al de voorgaande studies herbeoordeeld zou het best kunnen zijn dat veel effecten toegeschreven aan behandelingen slechts berusten op patientkenmerken zoals een positieve geestelijke instelling.
    Heel interressante gegevens.

    Erik

  2. doc schreef:

    Of, Erik, niet slechts berusten op positieve kenmerken…juist berusten daarop. Dan kan je als arts proberen de patienten door NLP en ondersteuning in de positieve vibe te brengen, is dat niet wat we bedoelen met het activeren van het natuurlijke genezende vermogen, of de vis medicatrix naturae?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.