Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Supplementen > Vitamine D en lang leven…

Vitamine D en lang leven…

vitamine_d.jpgIn een grote studie met meer dan 2000 tweelingen, leek het alsof het innemen van vitamine D een positieve invloed had op een bepaalde maat van lang leven, de zogenaamde telomeer lengte van bepaalde chromosomen. Sinds enkele jaren weten we dat deze telomeren bij het verouderen korter worden. De meting van de lengte gaat via het meten van de lengte in witte bloed cellen, de zogenaamde 'leukocyte telomere length'. Nu bleek dat die tweelingen die een hoog vitamine D gehalte hadden, dat die lengte langer was, en dat dat correspondeerde met een levenstijd van circa 5 jaar.

De conclusie van de onderzoekers was:

Our findings suggest that higher vitamin D concentrations, which are easily modifiable through nutritional supplementation, are associated with longer LTL, which underscores the potentially beneficial effects of this hormone on aging and age-related diseases.[1]

Het is dus niet bewezen dat je langer leeft door wat meer vitamine D te nemen, maar er zouden positieve effecten kunnen zijn op de levensduur. Vitamine D zit o.a. in producten zoals yoghurt en kwark, in vette vis zoals haring, eierdooiers. Maar ook hier met overdosering oppassen, want te veel is ook weer niet goed en zou kunnen leiden tot meer aderverkalking.

Gezondheidsraad voedingsnorm vitamine D 

Referentie

[1] Richards JB, Valdes AM, Gardner JP, Paximadas D, Kimura M, Nessa A, Lu X, Surdulescu GL, Swaminathan R, Spector TD, Aviv A. | Higher serum vitamin D concentrations are associated with longer leukocyte telomere length in women. | Am J Clin Nutr. | 2007 Nov;86(5):1420-5.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.