Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Hartproblemen > Qigong en Tai Chi positief bij hartfalen

Qigong en Tai Chi positief bij hartfalen

.jpgEen studiegroep van de afdeling cardiologie van een Engels ziekenhuis onderzochten de waarde van qigong en Tai Chi, twee Chinese bewegingsmeditaties, bij patienten met symptomen van hartfalen. Iets meer dan 50 patienten werden gerandomiseerd over een cyclus van 12 weken bewegingsmeditatie of de standaard behandeling alleen. Qigong en Tai Chi hielpen meetbaar.

De bijdrage van Tai Chi en Qigong was dat de symptomen van hartfalen, zoals gemeten op een bepaalde schaal (de Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire en de SCL-90-R) duidelijk verbeterden. Dit betekende een betere stemming en een betere levenskwaliteit dan de andere patienten.[1] Deze studie bevestigt eerder onderzoek, waarbij Chinese bewegingsmeditatie een positief effectr had bij hartfalen. [2] In 2007 werd in een zelfde groep hartpatienten ook positieve effecten gevonden van Tai Chi op de kwaliteit ven de slaap. [3]. Andere positieve effecten werden ook vernomen. Zo werd eerder gevonden dat Tai Chi een positief effect had bij het voorkomen van vallen bij bejaarden. [4]

Al deze positieve effecten kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven van verschillende patientengroepen, en aan de preventie van bijvoorbeeld vallen, en de reductie van kosten binnen de gezondheidszorg. Tai Chi en Qigong zijn het waard om binnen de Westerse geneeskunde vaker ingezet te worden.

Referentie

[1] Barrow DE, Bedford A, Ives G, O'Toole L, Channer KS. | An evaluation of the effects of Tai Chi Chuan and Chi Kung training in patients with symptomatic heart failure: a randomised controlled pilot study. | Postgrad Med J. | 2007 Nov;83(985):717-21.

[2] Yeh GY, Wood MJ, Lorell BH, Stevenson LW, Eisenberg DM, Wayne PM, Goldberger AL, Davis RB, Phillips RS. | Effects of tai chi mind-body movement therapy on functional status and exercise capacity in patients with chronic heart failure: a randomized controlled trial. | Am J Med. | 2004 Oct 15;117(8):541-8.

[3] Yeh GY, Mietus JE, Peng CK, Phillips RS, Davis RB, Wayne PM, Goldberger AL, Thomas RJ. | Enhancement of sleep stability with Tai Chi exercise in chronic heart failure: preliminary findings using an ECG-based spectrogram method. | Sleep Med. | 2008 Jul;9(5):527-36. Epub 2007 Aug 3.

[4] Li F, Harmer P, Fisher KJ, McAuley E, Chaumeton N, Eckstrom E, Wilson NL. | Tai Chi and fall reductions in older adults: a randomized controlled trial. | J Gerontol A Biol Sci Med Sci. | 2005 Feb;60(2):187-94.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.