Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Nieuw Leerboek Natuurgeneeskunde

Nieuw Leerboek Natuurgeneeskunde

Share |

ten.gifAnna Elling en Tedje van Asseldonk (auteurs) LEERBOEK TRADITIONELE EUROPESE NATUURGENEESKUNDE: -theorie en praktijk van de constitutionele gezondheidsbevordering. Uitgever: ITEN, Kamperveen ISBN-10: 90-810781-1-9 ~ ISBN-13: 978-90-810781-1-5, 2006.

Dit is het eerste Nederlandstalige leerboek voor de Natuurgeneeskunde, en het vervult daarmee voor velen een lang gevoeld gemis. Er zijn in Nederland immers vele HBO instellingen waar men natuurgeneeskunde kan studeren, nu is er een goed basis werk. Met dit boek hebben de auteurs, die beiden uit het veld komen, een verdienstelijk document gemaakt, een omvangrijk leerboek met 359 pagina's, waar de hele geschiedenis en het gedachtengoed van de meeste vertegenwoordigers van de natuurgeneeskunde in beschreven staan. Het boek oogt oud en eerbiedwaardig, een grapje van de vormgevers. Omdat vele bouwstenen voor de natuurgeneeskunde geleverd zijn door auteurs die dikke, in leer gebonden studies schreven in de vorige eeuw en daarvoor. Wat is nu het bijzondere van dit boek?

Allereerst dat je kan lezen hoe alle basis begrippen waarmee men in de natuurgeneeskunde werkt ontstaan zijn: stoorvelden, toxische belastingen, constitutie pathologie, crasen, dieeten, fysiognomie, zuur-base inzichten, basis regulatie systeem, etc. Ook dat je begrijpt dat deze stroming vrijwel geheel gebaseerd is op de ervaring van onderzoekende artsen en therapeuten. Bijvoorbeeld de dieeten. Het Nolfi dieet met rauwe eieren, rauwe melk en rauwe groenten waar de arts Nolfi zichzelf mee genas van bosrtkanker. Of het Houtsmuller dieet, waar onze landgenoot dezelfde ervaring mee opdeed. In hoeverre de boeiend leesbare verhalen rond die experimenterende artsen historisch en medisch technisch helemaal juist zijn, is vaak door de mist der tijden niet meer goed achterhaalbaar.

Boeiend te zien dat kern elementen uit de natuurgeneeskunde steeds komen uit het werk van individuele artsen die een afwijkend idee hadden t.o.v. de rest van de medische wereld, zoals Renckeweg, die ziekte ziet als een poging van het lichaam om afvalstoffen te elimineren. Veel artsen en therapeuten uit de hoek van Renckeweg lieten zich inspireren door de oude humoraal pathologie, waaruit ook de antroposofie en de homeopathie uit putten.

Opvallend is steeds de sterke overtuiging van die afzonderlijke artsen dat die aanpak de oplossing is voor een bepaald vraagstuk. En dat elke afzonderlijk werkende wetenschapper of arts zo elementen heeft opgebouwd, waar de natuurgeneeskunde op gefundeerd is.

De natuurgeneeskunde lijkt daarmee een soort eclectisch bouwwerk, wat vooral stoelt op de ervaring. Dat spreekt ook uit de Duitse term: Erfahrungsheilkunde. Of alle ervaringen ook daadwerkelijk anno 2007 nog zinvol zijn, daar spreken de auteurs zich niet over uit. Het zal belangrijk voor deze stroming zijn, om zich te realiseren dat elementen die steeds ingezet worden, misschien toch al achterhaald zijn. Zo lijkt het toch alsof de irisdiagnostiek inmiddels bewezen onjuist is.

Maar samenvattend: een bijzondere prestatie om dit boek te schrijven, en een aanrader voor ieder die zich wil verdiepen in de samenhang, de bouwstenen en de geschiedenis van de natuurgeneeskunde.  

Bestellen:

Leerboek Traditionele Europese Natuurgeneeskunde kan worden besteld door € 57,50 over te maken op banknummer 65.95.65.382 t.n.v. ITEN, Kamperveen met vermelding van naam en adres. Het boek wordt daarna per post opgestuurd.

Inhoud qua hoofdstukken:

DEEL A – FUNDAMENT Hoofdstuk 1 Traditionele Europese natuurgeneeskunde 1.1 Inleiding 1.2 Uitgangspunten Hoofdstuk 2 Historische ontwikkeling van de natuurgeneeskunde 2.1 Inleiding 2.2 De oudheid 2.3 Middeleeuwen en renaissance 2.3.1 Kloostergeneeskunde 2.3.2 Renaissance 2.3.3 Alchemie 2.3.4 Fysiognomie en signatuurleer 2.4 De 17e en 18e eeuw 2.5 De 19e eeuw 2.6 De 20ste eeuw 2.6.1 Psycho-neuro-immunologie en psycho-neuro-endocrinologie 2.7 Ontwikkelingen in voedingsleer en voedingstherapie 2.8 De 21ste eeuw Hoofdstuk 3 Humoraalpathologie 3.1 Inleiding 3.2 Elementen 3.3 Kwaliteiten 3.4 Lichaamssappen Hoofdstuk 4 Temperamenten en constituties 4.1 Inleiding 4.2 Temperamenten 4.3 Constituties 4.4 Constituties volgens Ashner 4.5 Oogconstituties 4.6 Constitutie en DNA 4.7 Temperamenten, constituties en disposities in de moderne natuurgeneeskunde 4.8 Samenvatting Hoofdstuk 5 De systeembenadering van het leven 5.1 Inleiding 5.2 Mens- en natuurbeelden 5.3 Ontstaan en karakter van het leven 5.4 De systeemtheorie 5.5 Homeostase 5.6 Coherentie, communicatie en informatie 5.7 Besturingssystemen en stofwisselingssystemen 5.8 Gezondheidsbevordering volgens de systeemtheorie Hoofdstuk 6 Het basis-bioregulatiesysteem 6.1 Inleiding 6.2 Het concept van het basis-bioregulatiesysteem 6.3 De ontwikkeling van het organisme uit de bevruchte eicel 6.4 Het basis-bioregulatiesysteem 6.5 Afstemming: Gezondheid en ziekte 6.6 Besluit Hoofdstuk 7 Homotoxineleer volgens Reckeweg 7.1 Inleiding 7.2 Ziekte en gezondheid 7.3 De zes-fasentabel 7.4 De zes-fasentabel geactualiseerd 7.5 Het systeem van Reckeweg in de praktijk DEEL B – WERKWIJZE Hoofdstuk 8 Diagnostische methoden 8.1 Inleiding 8.2 Anamnese 8.3 Stoorveld- en BBRS-diagnostiek 8.4 Diagnostiek volgens Dr. F.X. Mayr 8.5 Oogdiagnostiek 8.6 Hand-, gelaat- en tongdiagnostiek 8.7 Reflexzonen diagnostiek en therapie Hoofdstuk 9 Behandelmethoden 9.1 Inleiding 9.2 Chemische, fysische en informatieve behandelmethoden 9.3 Het concept van bloed- en lichaamsvochtreiniging. 9.4 De reinigingskuur 9.5 Voedingstherapie 9.6 Orthomoleculaire geneeskunde 9.7 Probioticatherapie 9.8 Fytotherapie 9.9 Hydro- en balneotherapie 9.10 Massage 9.11 Schroepfen 9.12 Informatieve therapieën 9.12.1 Aromatherapie 9.12.2 Bach-bloesemremedies Hoofdstuk 10 Natuurgeneeskundige analyse 10.1 Inleiding 10.2 Analyse 10.3 Voorbeelden natuurgeneeskundige analyse Hoofdstuk 11 Behandelstrategieën en behandelplan 11.1 Inleiding 11.2 Preventie 11.3 Ontlastende therapieën 11.4 Ondersteunende therapieën 11.5 Regulerende therapieën 11.6 Symptoombestrijdende therapieën 11.7 Behandelplan 11.8 Voorbeelden behandelplan 11.9 Prognose 11.10 Voorbeelden prognose Hoofdstuk 12 Begeleiding en afronding van de behandeling 12.1 Inleiding 12.2 Begeleiding 12.3 Evaluatie van klachten en symptomen 12.4 Evaluatie van de behandeling 12.5 Afbouwen en ontslag 12.6 Samenvatting hoofdstuk 10, 11 en 12 Hoofdstuk 13 Casuïstiek 13.1 Inleiding 13.2 Diagnostische bevindingen 13.3 Analyse 13.4 Behandelplan 13.5 Begeleiding 13.6 Afbouw DEEL C – POSITIONERING Hoofdstuk 14 Verschillen tussen de traditionele Europese natuurgeneeskunde en andere behandelwijzen 14.1 Inleiding 14.2 Vergelijking met de reguliere geneeskunde 14.3 Vergelijking met de volksgeneeskunst 14.4 Vergelijking met de paranormale of spirituele geneeswijzen 14.5 Vergelijking met de antroposofische geneeskunde 14.6 Vergelijking met de homeopathische geneeskunde 14.7 Vergelijking met de Aziatische geneeswijzen 14.8 Samenvatting Hoofdstuk 15 Juridische en maatschappelijke positie van de natuurgeneeskunde 15.1 Inleiding 15.2 Wettelijke regulering van het beroep 15.3 Vergoedingsregeling (verzekering) 15.4 Beroepsverenigingen, tucht- en klachtcommissies, patiëntenorganisatie 15.5 Opleidingen en nascholing 15.6 Maatschappelijke acceptatie Hoofdstuk 16 Wetenschappelijke discussiepunten 16.1 Inleiding 16.2 Onderzoek in de natuurgeneeskunde 16.3 Het placebo- en nocebo effect 16.4 Pseudowetenschap en kwakzalverij 16.5 Gezondheidsbevordering in de reguliere geneeskunde 16.6 Besluit Literatuur en websites Register

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.