Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Evolutionair Leiderschap

Evolutionair Leiderschap

Share |
Evolutionair LeiderschapHet boek van de in Nederland werkende consultant Peter Merry draagt als ondertitel: integraal leiderschap voor een steeds complexere wereld. Het boek is een bijzonder boek, en de schrijver is geinspireerd door bijzondere mensen en visies. Het gaat over Leiderschap in de 21ste eeuw, voorbij aan de oude ego-structuren. Geen management vanuit macht en kracht, maar vanuit wijsheid en inzicht. Eigenlijk is het een handboek voor de transpersoonlijk manager. Inzichten vanuit de bewustzijnspsychologie en de verlichtingspsychologie, alsook inspirerende inhouden vanuit de Advaita zijn herkenbaar in dit boek. Het is niet alleen inspirerend, maar ook praktisch gericht, daarop duidt al het voorwoord van Herman Wijffels. In het boek inzichten in hoe oude structuren momenteel verkruimelen, omdat managers geen ruimte laten voor chaos, creativiteit en vernieuwing. Een gevolg van die behoudende tendens is apathie, meer van hetzelfde en inproductieve strijd binnen bedrijven.


Vooral voor de geneeskunde en voor de wijze waarop we onze hele medische wereld managen, kan het boek van Merry een boeiende invalshoek leveren. Omdat dit boek daadwerkelijk helpt om oude structuren te transformeren en nieuwe zinvolle antwoorden te vinden op onze vastgelopen gezondheidszorg.


Het boek sluit aan bij spiral dynamics, de benadering die ontwikkeld werd door Clare Graves, en er staan duidelijke schema’s in van de verschillende fases waar organisaties zich in kunnen herkennen. Als werkers binnen de gezondheidszorg zal het ons plezieren te lezen hoeveel klemtoon de auteur legt bij goed naar je eigen lijf luisteren en daarvoor zorgen. Een gezonde organisatie steunt op gezonde mensen. En mensen die goed naar hun lijf kunnen luisteren, kunnen ook snel signalen van stress herkennen, en leren om authentiek uit te spreken hoe ze zich voelen, en wat de organisatie met hun doet.

Sterk:

Het boek omvat veel boeiende invalshoeken, van de al genoemde Advaita tot de Chinese evenwichtsleer van Yin en Yang. Maar ook heel concrete aanbevelingen, ingebed in een logisch opgebouwd kader, zoals:

spreek met de juiste intentie
luister met aandacht en
wees je bewust van je impact op anderen.

Zwak:

Niet alle invalshoeken zijn echter noodzakelijk. Het lijkt erop dat elk modern boek over het nieuwe paradigma van zijn ook kort stil moet staan bij Lyne McTaggert, Emoto en Rupert Sheldrake… Ook de auteur verwijst daar weer na. In verband met het Veld. Maar een onduidelijke concepten als het Veld en nulpuntsenergie is in principe niet nodig en doet afbruik aan de Zen benadering. Laten we in onze poging om een nieuwe Zijnsfilosofie te bouwen in management en op het gebied van patientenzorg ons vooral baseren op ‘ wat is’ en concepten als het Veld gewoon laten voor wat ze zijn. Om een sterk idee neer te zetten is verwijzen naar onbewezen hypothesen niet nodig.. 

Toch:

Zinvol om organisatie management eens te bekijken vanuit een geheel ander perspectief!

Dit boek is bestelbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.