Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Maatschappij > Effectiviteit is kwaliteit maal acceptatie

Effectiviteit is kwaliteit maal acceptatie

Share |
Op de sportschool gezien: een IT-er met een truitje aan: Effectiviteit is kwaliteit maal acceptatie. E = K x A. Of korter: Effect = Kwaliteit x Acceptatie. Dat geldt voor het ontwikkelen van nieuwe soft-ware in bedrijven. En voor het geven van management adviezen. E = K x A. En het geldt dus OOK voor de gezondheidszorg. Acceptatie...! Dat is wat de patient ervan vindt. Of hij/zij nu regulier of alternatief behandeld wordt... De effectiviteit is een product van de kwaliteit en de acceptatie. Dat zou de staatssecretaris van financien eens tot zich moeten laten doordringen, voordat hij met zo'n onzalig plan als BTW heffing op alternatieve artsen komt. 

Professor Swinckels heeft het net nog eens haarfijn uitgelegd, en komt tot precies dezelfde formule. Bij behandeling gaat het om de geleverde kwaliteit en de overtuiging van de patient. Waarom dat boycotten? Als je in een simpele formule de acceptatie vermindert, dan vermindert dus ook de effectiviteit. Laat patienten die graag alternatief behandeld worden dan gewoon hun gang gaan… De effectiviteit is de kwaliteit maal de acceptatie. 

Spagaat in Nederland

Het lijkt wel of we in Nederland in een spagaat beland zijn wat betreft alternatieve en reguliere geneeskunde. Aan de kant van de reguliere geneeskunde zijn veel goedwillende collega’s, die echter geen tijd hebben de vakliteratuur op het gebied van de alternatieve geneeskunde te leren kennen. En er zijn helaas enkele reguliere hardliners die steeds maar één boodschap zenden: alternatieve geneeskunde is onbewezen! Het is gelukkig net zoals Watzlawick het ooit onder woorden bracht: The situation is hopeless, but not serious… In verband met de complexe communicatie in een land van tegenstrijdige informatie.

Laten we hopen dat we het lichte in die uitspraak in de komende jaren in Nederland kunnen gaan leven, en de constructieve dialoog gaan voeren, die uiteindelijk leidt tot de optimale Effectiviteit van behandelingen, door goede kwaliteit en de acceptatie ervan door onze beroepsgroep en de patienten zelf!

De effectiviteit van veel complementaire behandelvormen is inmiddels bewezen. Vanuit de reguliere hoek wordt vaak geroepen dat de effectiviteit berust op het placebo effect. Waar het ook op berust, het belangrijkste is dat doordat de patient de behandeling accepteert, en de behandelaar kwaliteit levert, de effectiviteit staat.  


En als de behandelaar een arts is, kan nog extra kwaliteit toegevoegd worden. Vandaar dat het bijzonder kortzichtig is, dat binnen de KNMG sommigen menen, aangezet door de VtdK, dat artsen nooit alternatieve behandelvormen moeten inzetten. Wat een kromme logica…
Het is jammer dat Nederland inmiddels een afgezonderrd eiland is in de zee van Geintegreerde Geneeskunde. En voor de patient is dat alles behalve een ‘Splendid Isolation"….

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. doc schreef:

  dat lijkt erg waar, weten ze dat in de regering ook…het lijkt van niet, nou ja wat wil je met een minister die bestuurslid van de verenigin tegen de kwakzalverij was…hardliners zonder interesse van wat patienten wensen…

 2. Erik schreef:

  Effectiviteit is kwaliteit maal acceptatie. E = K x A.
  De factoren die nu beinvloedbaar zijn:
  K (kwaliteit) kan nu heel veel aangedaan worden door opleiding en veel wetenschappelijke bewustwoording en onderzoeken.
  A (acceptatie) kan verder ontwikkeld worden bij patienten (nog niet alle ~ zijn om) en door meer voorlichting aan collegae en meer onderzoek, kan ook de A omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.