Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Borderline, de mythe doorbroken

Borderline, de mythe doorbroken

Share |

Borderline, de mythe doorbrokenAuteurs: Caroline Vogels, Chris Deleu, Christine De Vrieze, Diane Ruthgeerts en Frederique Van den EyndeISBN: 9789034191670 Uitgever: Standaard Uitgeverij Informatief, Aantal blz: 104, prijs: 15,00. Bestellen via: www.standaarduitgeverij.be/medisch

Een boeiend, makkelijk leesbaar boek, dat het borderline syndroom neerzet vanuit de ervaring die de auteurs opgebouwd hebben in de praktijk. Dus geen theoretisch betoog, maar een herkenbaar vefrhaal met veel casus materiaal erbij. De auteurs zijn Caroline Vogels, psychiater, Chris Deleu, psycholoog en dialectisch gedragstherapeut, Christine De Vrieze, hoofdverpleegkundige en vaardigheidstrainer in de dialectische gedragstherapie en Diane Ruthgeerts, pessopsychotherapeute. Zij werken samen in een multidisciplinair team in het Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus in Gent. Dat maakt het boek zo prakrijk gericht en leesbaar.

Borderline, dat is de diagnose. En meteen onstaan de mythes. Hopeloos geval, manipulerende mensen, met veel misbruik in het verleden.In dit boek worden dit soort mythes doorbroken en de auteurs introduceren de dialectische gedragstherapie als therapeutische ingang. Dit is een variant van cognitieve gedragstherapie, waarbij inzichten vanuit het Zen boeddhisme gecombineerd worden met gedrags-analyse. Dit wordt een wekelijkste therapie sessies uitgewerkt, onder anderen met behulp van mindfulness, ter aanvulling van nieuwe gedragsstrategieen. Er wordt gezocht naar een mooi evenwicht tussen acceptatie via de invalshoek van mindfulness en verandering. Omdat dat nogal theoretisch klinkt, wordt dat belicht vanuit de dagelijkse praktijk van het werken met de patienten.Ook niet reguliere vormen van lichaamswerk worden ingezet, zoals de Pesso benadering. Zeer innovatief!Een leuk, klein handzaam boekje, waar lateraal gekeken wordt naar de behandeling van de borderline patient. Een aanrader voor behandelaars van deze doelgroep. Echt een voorbeeld van Geintegreerde Geneeskunde, de behandelaars putten uit verschillende tradities om zo een mooie en passende coctail neer te zetten!

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. John DW schreef:

    Wie het boek wil bestellen kan terecht op de website van Standaard Uitgeverij: http://www.standaarduitgeverij.be/medisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.