Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Antroposofische behandeling lage rugpijn - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Antroposofische behandeling lage rugpijn

Antroposofische behandeling lage rugpijn

Share |

Een recente studie bij meer dan 60 patienten liet zien dat antroposofische therapie zinvol is en net zo effectief als reguliere therapie bij chronische lage rugpijn. De met antroposofisch behandelde patienten scoorden verder hoger op enkele items van de kwaliteit van leven vragenlijst.

De verbeterde items waren onder andere vitaliteit en geestelijke en lichamelijke gezondheid.[1]

Er zijn inmiddels enkele andere studies die antroposofische therapie ondersteunen, waarvan er enkele ook keken naar lange termijn effecte. [2] [3]. Zo blijkt langdurig eurytmie doen een duidelijke bijdrage te leveren bij chronisch zieke patienten. [4] Door methodologische problemen kunnen op veel van deze studies kritieken gegeven worden, maar in ieder geval lijken de interventies veilig, en voor die patienten die ermee behandeld worden, zinvol als aanvulling. In het algemeen lijkt het erop dat antroposofische terapie kosten besparend kan werken, door verminderen van het aantal ziekenhuisopnames. [5]

Referentie

[1] Hamre HJ1, Witt CM, Glockmann A, Wegscheider K, Ziegler R, Willich SN, Kiene H. | Anthroposophic vs. conventional therapy for chronic low back pain: a prospective comparative study. | Eur J Med Res. | 2007 Jul 26;12(7):302-10.

[2] Hamre HJ1, Witt CM, Glockmann A, Ziegler R, Willich SN, Kiene H. | Anthroposophic medical therapy in chronic disease: a four-year prospective cohort study. | BMC Complement Altern Med. | 2007 Apr 23;7:10.

[3] Hamre HJ1, Becker-Witt C, Glockmann A, Ziegler R, Willich SN, Kiene H. | Anthroposophic therapies in chronic disease: the Anthroposophic Medicine Outcomes Study (AMOS). | Eur J Med Res. | 2004 Jul 30;9(7):351-60.

[4] Hamre HJ1, Witt CM, Glockmann A, Ziegler R, Willich SN, Kiene H. | Eurythmy therapy in chronic disease: a four-year prospective cohort study. | BMC Public Health. | 2007 Apr 23;7:61.

[5] Hamre HJ1, Witt CM, Glockmann A, Ziegler R, Willich SN, Kiene H. | Health costs in anthroposophic therapy users: a two-year prospective cohort study. | BMC Health Serv Res. | 2006 Jun 2;6:65.

Berichten

  1. michael schreef:

    IOCOB, er was tcoh nog een ander onderzoek wat aangaf dat antroposofische huisartsen goedkoper waren?

  2. IOCOB schreef:

    De ziektekostenverzekeraar Menzis heeft een onderzoek gedaan en vond dat antroposofische huisartsen minder verwijzen en goedkoper waren; dit is ook uit een Zwitsers onderzoek gebleken, beiden op deze website te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *