Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Maatschappij > 150 miljoen Europese patienten steunen alternatieve geneeskunde

150 miljoen Europese patienten steunen alternatieve geneeskunde

Share |
Op het eerste pan-Europese congres over pluralisme binnen de geneeskunde in Brussel werd in oktober 2007 door 120 artsen uit reguliere en alternatieve geneeskunde afkomstig uit 15 landen gesproken over integratie. De hoogleraar Professor Stefan Willich van de toonaangevende Berlijnse universiteitskliniek Berliner Charité bracht het duidelijk onder woorden: "Die komplementäre und alternative Medizin muss zum Eckpfeiler der öffentlichen Gesundheitssysteme in der EU werden", Complementaire en alternatieve geneeskunde moeten een pijler worden van het Europese gezondheidssysteem. Ook de voorzitter van de Duitse artsenvereniging staat achter deze visie. Professor Jörg-Dietrich Hoppe, legde al in 2000 de basis voor een nieuwe constructieve dialoog tussen alternatief en regulier. Nu start een nieuwe fase in de Europese dialoog.

Er zijn meer dan 150 miljoen patienten in Europa die steunen op interventies zoals acupunctuur, homeopathie en chiropractie. Dat bleek uit de jongste cijfers van het Berlijns instituut voor sociale geneeskunde en epidemiologie. In enkele delen van Europa zijn alternatieve geneeskunde en reguliere geneeskunde zelfs al aan elkaar gelijk gesteld!

Duitsland past haar strategie op het gebied van de alternatieve geneeskunde de laatste jaren ook duidelijk aan:

Sinds 2006 worden in het basis verzekeringspakket verschillende vormen van complementaire behandelingen vergoed:

Seit 2006 werden nach dem Sozialgesetzbuch CAM-Therapien zur Behandlung von Arthritis, chronischen Kopfschmerzen, Lendenwirbelbeschwerden, Hüftgelenkserkrankungen sowie komplementäre Behandlungen bei der Chemotherapie von Krebspatienten erstattet.

Voorzitter Duitse Artsenvereniging pleit voor stoppen polarisatie en samenwerking

Professor Hoppe pleitte ook voor het begraven van de strijdbijl, het is zinloos om elkaar te blijven bestoken:

Grund genug für Hoppe, das Kriegsbeil zwischen den sich kritisch beäugenden Disziplinen zu begraben. Die universitäre Ausbildung allein könne die Befähigung zur Ausübung der umfassenden Heilkunde am Menschen nicht mehr vermitteln", sagt Hoppe und plädiert für mehr Kooperation zwischen CAM und Schulmedizin: "Wir benötigen mehr Teamwork."

Ook hier een duidelijk statement: de universitair opgeleide artsen kunnen de zorgvraag alleen niet meer hanteren, samenwerking en teamwork tussen alternatief werkende en regulier werkende artsen is noodzakelijk!

Ook Hoppe geeft aan dat geneeskunde meer is als pure wetenschap "Medizin ist keine reine Naturwissenschaft, was seit Mitte des 19. Jahrhunderts behaupten wird." Hij noemt geneeskunde een hybride, en veel ziektebeelden en het verloop van ziekte zijn niet te verklaren vanuit de geneeskunde sec.

Viele Krankheitsverläufe seien mit purer Naturwissenschaft nicht erklärbar. Umso wichtiger sei es, alle seriösen Therapieformen der alternativen und Komplementärmedizin zum Nutzen der Patienten einzusetzen.

Een duidelijke aanbeveling om te stoppen met kritiek, zoals we in Nederland steeds horen, en samenwerking en integratie op te pakken! Een mooie les voor de KNMG die in November 2007 dit thema weer oppakt.

Bron en lees meer

150 Millionen Europäer vertrauen auf Alternativmedizin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.