Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Verlichting en aandachtscultivering

Verlichting en aandachtscultivering

De voordracht van de Son Meester Chinul, die de nationale leraar, de Kuksa, was in Korea in de periode  rond 1200, richt zich op de relatie tussen plotselinge verlichting en constante aandachtsbeoefening. Meester Chinul wijst de beoefenaar erop, dat plotselinge verlichting ontstaat bij het direct herkennen van alle fenomenen als intrinsieke leegte, als projecties vanuit het onbegrenste bewustzijn. Dat bewustzijn is de Boeddha zelf.

De essentie waarnemen is het boeddhaschap. De essentie manifesteert zich in alles wat we doen, lopen, praten, horen, proeven, zien.  Dit is hoe de boeddha verschijnt. Dat herkennen als het eigen Boeddhaschap is de essentie van de verlichting. Door dit te herkennen in alle manifestaties van het zijn, kan plotseling inzicht ontstaan. Ik ben de bron van alles, alles ontstaat in en vanuit mijn bewustzijn, dat in wezen leeg en onbegrenst is. Na het herkennen van de Boeddha in jezelf, blijft aandacht beoefening noodzakelijk, aldus meester Chinul. Bij het plots ontwaken van het inzicht dat de eigen essentie identiek is met de Boeddha, wordt de geest wel stil, maar de mentale gewoontes, onze conditioneringen en gedragingen blijven hun momentum hebben. Alleen door voortdurend bewustzijn als het ware toe te voegen aan al het gedrag en alle denkpatronen en emoties die door triggers ontstaan, wordt het bewustzijn stap voor stap leeg en stralend.

Deze lezing geeft het belang aan van dooroefenen in het bewust aanwezig zijn, ook volgend op momenten van Satori, van helder inzicht. Om zo de Boeddha natuur steeds zuiverder te laten spreken in de handel en wandel van elke dag.

Bronnen

Chinul

CLEARY, THOMAS. Aandachtige geest. Basis van meditatie. Deventer, Ankh-Hermes. 2000. 135 pag. Paperback.

Zen, Chan en Matesu, Huineng en andere patriarchen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.