Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Multiple sclerose > Polypodium leucotomos en MS

Polypodium leucotomos en MS

Er zijn sites waarin wordt aanbevolen om preparaten van het kruid Polypodium leucotomos te gebruiken bij MS.

Dit kruid is echter alleen onderzocht binnen de dermatologie. [1] [2]. Er zijn wel enkele studies waaruit blijkt dat een extract van deze varen invloed heeft op de aanmaak van cytokines en op het gedrag van witte bloedcellen, zoals CD11, CD18 en CD62-L adhesion molecules. [3]. Dat is zeker niet voldoende om dit extract aan te bevelen bij MS.

Er zijn echter geen klinische studies waaruit blijkt dat dit kruid zinvol is bij patienten met MS, vandaar een rood-oranje stoplicht.

Referentie

[1] Gonzalez S, Alonso-Lebrero JL, Del Rio R, Jaen P. | Polypodium leucotomos extract: a nutraceutical with photoprotective properties. | Drugs Today (Barc). | 2007 Jul;43(7):475-85.

[2] González S, Pathak MA, Cuevas J, Villarrubia VG, Fitzpatrick TB. | Topical or oral administration with an extract of Polypodium leucotomos prevents acute sunburn and psoralen-induced phototoxic reactions as well as depletion of Langerhans cells in human skin. | Photodermatol Photoimmunol Photomed. | 1997 Feb-Apr;13(1-2):50-60.

[3] Sempere-Ortells JM, Campos A, Velasco I, Marco F, Ramirez-Bosca A, Diaz J, Pardo J. | Anapsos (Polypodium leucotomos) modulates lymphoid cells and the expression of adhesion molecules. | Pharmacol Res. | 2002 Aug;46(2):185-90.

Berichten

  1. chvervo schreef:

    Welke witte bloedcellen worden aangeduid met CD11,CD18 en CD62-L. Of gaat het om cytokines? CD is afkorting voor—?

  2. IOCOB schreef:

    De meest bekende witte cellen uit deze groep zijn de CD4 cellen. CD4-cellen, ook wel CD4-lymfocyten genoemd, zijn onderdeel van ons afweersysteem. Het afweersysteem bestaat uit vele soorten witte bloedlichaampjes, die met elkaar zorgen dat bacteriën en virussen die ons lichaam binnendringen vernietigd worden. Er is een hele familie van de witte bloed cellen, allemaal gecodeerd met CD, en enkele daarvan produceren inderdaad cytokines.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.