Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Keuzes voor het sterven

Keuzes voor het sterven

Share |

Mortier, Monique. Keuzes voor het sterven. Uitgever Bruna Uitgave: Genaaid Paginas 159 p. Publikatiedatum 2007 ISBN/EAN 9789022992692 ISBN10 9022992691

In dit handzame boekje beschrijft Monique Mortier, die een praktijk voor stervensbegeleiding in Zeist heeft op uiterst professionele en bewogen wijze wat er allemaal belangrijk is rond en na het sterfbed van een geliefde, vriend en naaste. Het boek is heel goed leesbaar en bevat veel aangrijpende voorbeelden. Al lezend begrijp je wat er allemaal op je af gaat komen als een naaste komt te sterven, en wat voor keuzes je kan en mag maken rond een sterfbed. Dat een persoon die weet dat het leven zeer beperkt is, meer met overleg de tijd indeelt, en soms geen tijd meer wil steken in sociaal aanvaardbare maar zinloze contacten. Dat zoiets zeer confronterend kan zijn, maar dat het samenhangt met het in contact komen met het eigen authentieke zijn van de stervende. Geen zin meer om te veinzen dus. Dat zouden we allemaal kunnen leren van een stervende. Ook op welke wijze je afscheid kan nemen, was voor mij een eye-opener.

Je kan een deel van de as van een dierbare bij je dragen, en er is zelfs een voetbalveld voor het uitstrooien van as van fanatieke voetballers… Dus iedereen kan precies datgene uitzoeken wat bij hem/haar hoort.

Het boek geeft heel veel details en zal een bijzondere hulp zijn bij familie en vrienden van stervenden. Een topic waar nog steeds een taboe op zit, maar wat door Monique liefdevol doorbroken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.