Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Maatschappij > Medisch Contact > IOCOB: Er is grondig onderzoek gedaan naar acupunctuur

IOCOB: Er is grondig onderzoek gedaan naar acupunctuur

Share |
Hierop is onze reactie dat er wel degelijk uitgebreid onderzoek is gedaan op het gebied van acupunctuur. We wezen erop dat de laatste jaren in toptijdschriften, zoals Neuroscience Letters, Neuroreport of Brain Reserach bewezen is dat acupunctuurpunten echt bestaan, dat deze punten specifieke effecten hebben op het centrale zenuwstelsel en dat deze effecten met moderne beeldvormende technieken, zoals PET en fMRI, aanschouwelijk kunnen worden gemaakt. Tevens wezen we erop dat met acupunctuur bepaalde genen in het centrale zenuwstelsel die betrokken zijn bij analgesie, kunnen worden in- of uitgeschakeld.

Onder de titel ‘Alternatieve hulp (2)’ schreven we in Medisch Contact (Nr. 18, 30 april 2004) dat als dr Renckens op de hoogte zou zijn van de recente literatuur over complementaire geneeswijzen, hij misschien genuanceerder zou gaan denken. En dat het makkelijk lijkt om, niet gehinderd door enige kennis van het moderne neurofysiologische onderzoek naar de effecten van acupunctuur, op te merken dat acupunctuur kwakzalverij is.

Tenslotte sloot IOCOB af met (citaat): ‘Er zijn de laatste jaren diverse kosteneffectiviteitsstudies afgesloten waaruit blijkt dat acupunctuur kostenbesparend kan werken. Bij patiënten met angina pectoris kan die besparing zelfs oplopen tot vele duizenden euro’s per jaar. En de ziektekostenverzekeraars in Duitsland maakten dit jaar bekend dat de tussenresultaten van een groot onderzoek onder 250.000 patiënten en 10.000 artsen-acupuncturisten liet zien dat acupunctuur werkzaam is,en vermoedelijk zeer kosteneffectief.’

Berichten

  1. chvervo schreef:

    Wat een goede gedachte van IOCOB om een gedegen boek over acupunctuur te schrijven!! Iets om naar uit te zien.

  2. IOCOB schreef:

    Het boek gaat heten: Met het oog op de naald en de fundamenten van de geneeskunde, en verschijnt in april 13 20008 bij de uitgeverij Ankh Hermes.Een dag voor het Fusion congres!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *