Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Introductiedossier complementaire en alternatieve geneeskunde

Introductiedossier complementaire en alternatieve geneeskunde

Deze maand leverden enkele artsenverenigingen voor alternatieve en complementaire artsen een mooi boekje af, vooral geschikt voor de media en de politiek. In dit boekje informatie over de stand van zaken op dit gebied in de wereld en in Nederland. Tevens inzicht in hoe de artsen verenigingen werken. Een mooi transparant en duidelijk boekje, een aanrader! Te verkrijgen o.a. bij NAAV, VHAN, artsen vereniging voor neuraaltherapeuten. We citeren enkele paragrafen:

Over de hele wereld verdiepen goed opgeleide artsen zich in Complementary and Alternative Medicine (CAM), complementaire en alternatieve geneeskunde. Dit is een richting binnen de geneeskunst die zich – in grote lijnen – richt op het herstel van het evenwicht en de kracht van lichaam en geest. Doel van deze aanpak is het lichaam zelf aan te zetten tot genezing. Op die manier wordt een grotere gezondheid bereikt dan die, die in het algemeen bereikt wordt door uitsluitend ‘reguliere’ geneeskunde.

In Nederland zijn meer dan 1500 geregistreerde CAM-artsen actief. Jaarlijks hebben die naar schatting 800.000 consulten. Volgens het Nivel bezoekt circa 6 à 7% van de Nederlandse bevolking een complementair arts of behandelaar/therapeut. De ervaringen van deze groep patiënten zijn volgens hetzelfde onderzoek “bijzonder positief”.

De Integrale geneeskunde verenigt het goede van twee werelden; van de reguliere en de complementaire geneeskunde. Sommige CAM-geneeswijzen bouwen voort op eeuwenoude tradities en opvattingen, net als overigens de reguliere geneeskunde. Onder CAM-geneeskunde verstaan we in dit artikel: Acupunctuur, Antroposofische geneeskunde, Homeopathie, Natuurgeneeskunde, Neuraaltherapie, alle toegepast door universitair (na)geschoolde artsen.

Het gehele dossier is te downloaden op: http://www.abng.nl/downloads/introductiedossiercam.pdf 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.